10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrecia distruge creşterea economică a României din 2012

Grecia distruge creşterea economică a României din 2012

BERD a redus drastic prognoza de creştere economică a României în 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai amplă între statele în care banca este prezentă fiind aplicată doar Slovaciei. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) anticipa în iulie că PIB-ul României va avansa anul viitor cu 3,8%. Pentru 2011, BERD a modificat în scădere prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la o creştere economică de 1,5%.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, declara la sfârşitul lunii septembrie, că FMI va revizui la circa 2% prognoza de creştere economică a României de anul viitor, noua proiecţie fiind la jumătate faţă de estimarea actuală, în condiţiile în care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat. BERD anticipează o încetinire a creşterii economice în Europa Emergentă anul viitor, continuarea crizei datoriilor suverane din zona euro punând probleme redresării din criza financiară din 2008-2009, se arată într-un raport al băncii privind perspectivele economice regionale. În Europa de Sud-Est, cel mai mult s-au înrăutăţit perspectivele României, Albaniei şi Serbiei, toate expuse puternic la economia elenă.

Ialomiţianu: Aşteptăm şi prognoze mai bune

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a comentat că sunt diferite instituţii care au dat prognoze de creştere cu diferenţe foarte mari. “Sunt diferite instituţii şi bănci care dau anumite prognoze. Eu spun că trebuie să aşteptăm prognoza care o să o dea Uniunea Europeană în zilele următoare. Se discută şi o să vedem. Am văzut că diferite bănci sau diferite instituţii au dat prognoze de creştere cu diferenţe foarte mari”, a declarat Gheorghe Ialomiţianu.

Boc: Recesiunea nu este exclusă

Pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a investiţiilor care se justifică, renunţând la cele care nu sunt necesare, afirmă premierul Emil Boc. “Se vorbeşte tot mai mult la nivelul Uniunii Europene de pericolul revenirii recesiunii în anul 2012. Eu spun că acest pericol nu este complet înlăturat şi că oricând este posibil. Pentru a evita revenirea României în recesiune, nu avem altă alternativă decât continuarea reformelor, să cheltuim cât producem şi ceea ce împrumutăm să ducem în investiţii”, a spus Boc.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă