16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrâul românesc, la concurență cu cel din Rusia pe piața egipteană

Grâul românesc, la concurență cu cel din Rusia pe piața egipteană

România a devenit al doilea furnizor de grâu pentru Egipt, stat considerat a fi importatorul numărul unu pe plan mondial. Cu toate acestea, țara noastră ocupă abia a zecea poziție în topul exportatorilor de grâu.

Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, a cumpărat în a doua jumătate a anului 2,9 mili­oane de tone de grâu, România fiind a doua mare piaţă de achiziţii pentru autorităţile egiptene, cu livrări de 780.000 tone, anunță Mediafax.

În perioada similară a anului trecut, Egiptul a cumpărat 3,1 milioane tone de grâu, potrivit lui Mamdouh Abdel-Fattah, vicepreşedintele Autorităţii Generale pentru Aprovizionare (GASC), citat de publicaţia egipteană Ahram.

În anul fiscal 2013/2014, care s-a încheiat la 30 iunie anul acesta, Egiptul a achiziţionat în total 5,46 milioane tone de grâu. Producţia locală a fost de 3,7 milioane de tone. Franţa a fost principalul exportator de grâu către Egipt în a doua jumătate a anului 2014, cu livrări de circa un milion de tone (36% din cantitatea totală), urmată de România cu 780.000 de tone (26,8%) şi Rusia cu 765.000 de tone (26,3%), a spus Abdel-Fattah. Grâul românesc a fost achiziţionat la preţuri între 255,88 dolari/tonă şi 263,35 dolari/tonă, fără taxe asiguratorii.

Potrivit reprezentantului GASC, Egiptul are în acest moment suficiente rezerve de grâu până în aprilie anul viitor, lună în care începe recoltarea cerealelor pe piaţa locală.

România a raportat o producţie de grâu de 7,37 milioane de tone în acest an, în urcare faţă de 7,34 milioane tone cât s-a recoltat anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii 9 ani şi a doua din ultimii 44 de ani.

Cine sunt cei mai mari exportatori din lume

România ocupă a zecea poziție în clasamentul celor mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, în sezonul 2014-2015.

Cu toate acestea, țara noastră nu are nici o influență în privința stabilirii prețului, deoarece cantitatea de grâu exportată de România este de cel puțin șase ori mai mică decât cea exportată de marii jucători din acest domeniu, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Rusia, Germania sau Franța. Astfel, conform statisticilor Eurostat, Statele Unite se află pe primul loc la nivel mondial fiind cel mai mare exportator de grâu, cu peste 25 de milioane de tone în sezonul 2014-2015. A doua poziție este ocupată de Canada, cu 21 de milioane de tone de grâu exportate sezonul acesta, iar pe locul al treilea se situează Rusia, cu 19,5 milioane de tone de grâu. Următoarele locuri sunt ocupate de Australia (19 milioane de tone de grâu), Franța (18,6 milioane de tone de grâu), Ucraina (9 milioane de tone de grâu) și Germania (8,7 mi­lioane de tone de grâu).  

Cele mai citite

Crește numărul cazurilor de tuse convulsivă. Sugarii, cei mai expuși

În cursul anului 2023 și până în aprilie 2024, țările UE/SEE au raportat aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, o creștere de 10...

Bode cere liberalilor să fie combativi cu social-democrații la alegerile locale

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Lucian Bode, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că faptul că liberalii au o alianţă pentru europarlamentare...

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...
Ultima oră
Pe aceeași temă