11.1 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFuncţionarii care trebuie să cunoască limba unei minorităţi ar putea primi 10%...

Funcţionarii care trebuie să cunoască limba unei minorităţi ar putea primi 10% în plus la salariu

Funcţionarii publici care trebuie să cunoască limba unei minorităţi naţionale ar putea primi o creştere salarială de zece la sută, conform unui proiect al cărui termen de adoptare tacită la Senat expiră miercuri, relatează Mediafax.

Funcţionarii publici care au contact direct cu cetăţenii unei minorităţi care reprezintă peste 20 la sută din populaţia unei unităţi administrativ-teritoriale ar putea să primească o majorare salarială de 10 la sută pentru cunoaşterea limbii acelei minorităţi.

Această prevedere este cuprinsă în Propunerea legislativă privind completarea Legii 188/1999 privind Statul funcţionarilor publici, iniţiată de deputaţii UDMR Mate Andras Levente şi Marton Arpad, al cărei termen de adoptare tacită expiră miercuri.

Comisia pentru administraţie publică a adoptat un raport de respingere a propunerii legislative.

Comisia arăta că deoarece Legea privind statul funcţionarilor publici prevede obligativitatea ca, în zonele în care minorităţile naţionale deţin o pondere de peste 20 la sută, funcţionarii publici care îşi desfăşoară activitatea în serviciile care au contact direct cu cetăţenii să cunoască limba minorităţii naţionale, veniturile salariale ale acestor funcţionari reprezintă o contraprestaţie a activităţii desfăşurate în exercitarea atribuţiilor ce le revin prin fişa postului.

Membrii Comisiei au apreciat, astfel, că adoptarea propunerii legislative ar avea ca efect acordarea unui spor pentru îndeplinirea sarcinilor principale, specific postului.

Guvernul a precizat că nu susţine adoptarea iniţiativei legislative, în cazul căreia Camera Deputaţilor este for decizional.

Cele mai citite

Eșec pentru Gloria Bistrița în finala EHF European League. Dunărea Brăila a terminat pe locul patru

Gloria Bistriţa a pierdut finala EHF European League la handbal feminin, fiind învinsă de formația norvegiană Storhamar cu scorul de 29-27, duminică seară, la...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Bursa de la Bucureşti a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 1,86 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a crescut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă