21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFrauda pe carduri ar putea fi stopata prin trecerea la tehnologia cu...

Frauda pe carduri ar putea fi stopata prin trecerea la tehnologia cu cip

Frauda pe clasicele carduri cu banda magnetica ar putea fi stopata prin trecerea bancilor emitente la tehnologia cu cip, a declarat directorul executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Ion Matei. Potrivit acestuia, viitorul este al cardurilor cu cip, instrumente care ar asigura protectia totala a datelor posesorului. Matei a precizat ca in urmatorii ani majoritatea bancilor din Romania vor trece la emiterea sau acceptarea de carduri cu cip. In acelasi timp, el si-a explicat pozitia transanta prin faptul ca in “fiecare dimineata din automatele BCR lipsesc anumite sume de bani, iar banca se confrunta zilnic cu 10-20 de tranzactii frauduloase pe carduri MasterCard”.
Pe de alta parte, reprezentantul BCR considera ca piata cardurilor cu cip va creste destul de greu in Romania datorita unor conditii rigide impuse de organizatiile Visa si MasterCard. “Cerintele celor doua organizatii sunt mult prea stufoase pentru banci. Ne-ar trebui mai multa consultanta si mai mult sprijin din partea organizatiilor Visa si MasterCard. Trecerea la cardurile cu cip este, in acelasi timp, si foarte costisitoare pentru banci, care nu dispun de tehnologia necesara”, a mai spus Matei.
Reprezentantul Visa International CEMEA, Catalin Cretu, a anuntat ca in acest an mai multe banci vor lansa carduri cu cip. Primul pas a fost facut in aprilie 2005 de catre BCR, care a devenit prima institutie de credit acceptatoare de carduri cu cip, iar primul emitent a fost Procredit Bank Romania, in urma cu patru luni, a adaugat Cretu. Cardurile cu cip sunt instrumente care asigura o securitate sporita a tranzactiilor si permit dezvoltarea unor programe de fidelizare a clientilor si partenerilor de afaceri ai bancilor. Acest tip de carduri au posibilitati de stocare si procesare semnificativ mai mari fata de cardul traditional cu banda magnetica si permit o pastrare mai sigura a informatiei.
Un alt avantaj al tehnologiei cipului consta in faptul ca permite executarea tranzactiilor fara a lua contact cu banca emitenta pentru autorizarea platii, situatie care permite bancilor sa isi reduca cheltuielile legate de serviciile de telecomunicatii, in conditiile mentinerii sigurantei platilor. Statisticile Visa International arata ca la nivel mondial existau la finele anului 2005 peste 175 milioane de carduri cu cip.
Pe piata din Romania, la sfarsitul anului trecut, erau active peste 3,6 milioane de carduri Visa, prin intermediul carora au fost efectuate peste 60 milioane de tranzactii in valoare totala de 4,87 miliarde de dolari.
“Valoarea tranzactiilor efectuate la comercianti a crescut cu 131% fata de 2004, la 380 milioane de dolari, la un numar total al operatiunilor de 6,8 milioane, dublu comparativ cu un an in urma. Putem spune ca pe piata autohtona s-a ajuns la o masa critica in privinta numarului de carduri, iar acestea nu mai sunt utilizate aproape exclusiv numai pentru retragerea banilor din bancomate”, a spus Cretu.
Potrivit datelor Bancii Nationale, la finele anului 2005 existau peste 7 milioane de carduri active, in crestere cu 24,5% fata de sfarsitul anului anterior.

Cele mai citite

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...
Ultima oră
Pe aceeași temă