10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFranks, FMI: Scăpaţi definitiv de "băieţii deştepţi"

Franks, FMI: Scăpaţi definitiv de “băieţii deştepţi”

Guvernul trebuie să grăbească pri­va­­­ti­zările şi numi­rea managerilor privaţi la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul în care băieţii deş­tepţi se bucură de profituri nemeritate, a declarat luni şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Jeffrey Franks.

„Tre­buie să scăpăm definitiv de un sistem în care băieţii deştepţi din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce angajaţii lor şi publicul larg plătesc aceste activităţi ineficiente”, a spus Franks.

Şeful misiunii FMI spune că a văzut destulă determinare din partea miniştrilor şi au­torităţilor române în general pentru grăbirea procesului de privatizare şi numirea ma­­nagementului privat la companiile de stat, dar crede că este nevoie de mai multă acţiune şi definitivarea legis­laţiei până la finele anului.

Săptămâna trecută, în urma discuţiilor cu FMI, Ministerul Economiei a anunţat că Hidroelectrica va trimite până la sfârşitul anului notificări privind încetarea la primul termen posibil a contractelor bilaterale care nu au fost încheiate pe bursa de electricitate. Decizia vine la capătul a peste un deceniu în care miliarde de euro cuvenite contribuabililor au fost cedate aşa-numiţilor „băieţi deştepţi” sub pretextele că sunt singurii dispuşi să cumpere volume mari sau că întreprinderile lor ar fi importante pentru economia naţională.

Unele dintre contracte au fost reînnoite chiar anul trecut şi, teoretic, nu pot fi reziliate până în 2018. Însă Hidroelectrica a fost nevoită deja să activeze clauza de forţă majoră, după ce  nu a reuşit să producă atât cât a promis că vinde.

Presiunile FMI au venit după ce, luna trecută, şi Comisia Europeană a avertizat România, prin vocea vicepreşedintelui Joaquin Almunia, că scurgerea de bani din Hidroelectrica trebuie să înceteze. „Sigur, nu ne interesează doar Alro şi Sidex Galaţi, unde sunt convins că lucrurile nu pot fi considerate ajutor de stat, dar în mod deosebit contractele care sunt încheiate cu firme care au un birou şi un telefon şi primesc, că au contracte uriaşe de la Hidro, trebuie analizate şi văzut dacă se înscriu în regulile de competiţie europeană. Dacă nu, vor trebui anulate şi plătite daunele corespunzătoare”, a spus preşedintele Traian Băsescu.     

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă