7.9 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFrancul elvetian are dobanzi mici, dar e scump

Francul elvetian are dobanzi mici, dar e scump

» 90% din creditele intermediate de brokeri  au fost acordate in valuta.

» Dobanzile creditelor in franci elvetieni sunt in jur de 5,4%.

» Francul elvetian s-a scumpit in ultimul an cu 16,95% fata de leu.

Romanii continua sa se imprumute in franci elvetieni, deoarece sunt atrasi de dobanzile mici ale acestor credite, in pofida avertizarilor Bancii Nationale  Romaniei (BNR) cu privire la riscurile finantarilor in valute exotice.
Statisticile intermediarilor de credite confirma atractia romanilor fata de imprumuturile in moneda elvetiana, care are o dobanda mai mica, dar s-a intarit puternic fata de leu. Aproape o treime din volumul total de credite, de 220 de milioane de euro,  intermediate de membrii Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC), reprezinta imprumuturi contractate in franci elevetieni spune Anca Bidian, presedintele ARBC.  

Brokerii sustin ca populatia prefera imprumuturile in franci elevetieni, datorita dobanzilor mai mici aplicate la aceasta valuta, desi expunerea la riscurile valutare este mult mai mare in cazul acestor imprumuturi. "Creditele in franci elevetieni (CHF) au crescut de la an la an din cauza dobanzilor mai mici, pentru ca romanul se uita in primul rand la banii care-i raman in mana", a comentat Anca Bidian.
Creditele in franci elevtieni sunt preferate de clientii care iau imprumuturi ipotecare, cu rambursare pe un interval mai mare de 20 de ani. Un credit ipotecar luat in franci elvetieni poate avea o dobanda anuala variabila de 5,4%, in timp ce acelasi tip de imprumut luat in euro are o dobanda de 7,1%. La un credit ipotecar in dolari dobanda e de 9%, potrivt calculelor unei banci comerciale. Riscul despre care vorbeste banca centrala apare la diferenta de curs valutar. Astfel, desi imprumutul in franci elvetieni are cea mai mica dobanda, moneda elvetiana s-a apreciat fata de leu cu 16,95% in ultimul an, potrivit datelor BNR.

Deocamdata, cea mai mare pondere in totalul creditelor contractate de populatie de la banci prin intermediul brokerilor o detin in continuare imprumuturile in euro (59%), cu o valoare de 131,7 milioane euro.  Totusi, reprezentantii ARBC sustin ca imprumuturile in franci elvetieni au inregistrat o rata de crestere mai mare decat  cele in euro. Vicepresedintele ARBC, Daniel Barbu, a estimat ca volumul creditelor intermediate de membrii asociatiei a crescut de la inceputul anului cu 20% la franci elvetieni si cu 18% la euro din momentul in care leul a inceput sa se deprecieze.
"Suntem constienti de riscul valutar care nu se aplica numai in cazul imprumuturilor in franci elvetieni, insa BNR nu va tempera nevoia de achizitii a romanilor. Pentru creditele in franci elvetieni dobanda este mai mica, sigur ca pe termen lung sunt riscuri, dar exista varianta refinantarii creditului sau a reconversiei acestuia in alta moneda", a spus Anca Bidian.

Bidian apreciaza ca, desi BNR recomanda imprumuturile in moneda nationala, totusi ritmul accelerat de dezvoltare a pietei romanesti nu poate fi comparat cu pietele mature. "Cel mai sanatos si mai firesc este sa accesezi un credit in moneda nationala, insa nu putem sa ne asteptam sa facem asta din patriotism. Nu putem uita ca Romania se afla intr-o etapa de dezvoltare si nu ne putem compara cu alte tari precum SUA sau statele dezvoltate din UE.  In momentul in care inflatia va cobori sub 5% pe an, probabil ca si dobanzile la creditele in lei vor fi apropiate de cele in euro sau franci elvetieni", a explicat presedintele ARB. Brokerii percep de la banci  comsioane cuprinse intre 0,8-3%, in timp ce in alte tari comisionul se situeaza la circa 2% in cazul creditelor garantate cu ipoteca.

Cele mai citite

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă