21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFitch Ratings: Lupta cu creditele neperformante, provocare pentru bănci în 2015

Fitch Ratings: Lupta cu creditele neperformante, provocare pentru bănci în 2015

Băncile care activează pe piața din România vor continua, anul viitor, procesul de eliminare a creditelor neperformante din bilanţuri început în 2014, potrivit unui raport al Fitch Ratings. Acesta notează însă că rezultatele curăţeniei din sistemul bancar nu sunt aşteptate în perioada următoare.

Pe termen lung, eforturile curăţării portofoliilor bancare ar trebui să conducă la consolidarea profilelor de credit, se arată în analiza agenţiei de evaluare financiară privind perspectivele calificativelor acordate băncilor din Europa Centrală şi de Est, citată de Mediafax.

Potrivit Fitch, printre efectele imediate ale operaţiunilor de eliminare a creditelor neperformante s-au numărat creşterea costurilor pentru acţionarii băncilor, precum şi o mai mare volatilitate a dinamicii financiare a instituţiilor de creditare.

Agenţia notează că formarea de noi împrumuturi neperformante la nivelul sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est a încetinit în ultimele 12 luni, iar riscurile sistemice generate de dezechilibrele structurale se diminuează gradual.

Cu toate acestea, mediile operaţionale rămân dificile, pe fondul dobânzilor în scădere, al creşterii economice slabe şi a legislaţiilor mai stricte, toţi aceşti factori punând presiune pe venituri şi urcând costurile.

"Aceste presiuni ar trebui să fie absorbite cu uşurinţă de sectoarele bancare mai performante, în Cehia, Polonia şi Slovacia, sau să fie parţial compensate de scăderea provizioanelor în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia", potrivit studiului.

Fitch estimează că perspectiva calificativelor pentru sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est va rămâne stabilă în 2015, în ciuda înrăutăţirii perspectivelor individuale pentru o serie de instituţii pe parcursul acestui an.

Majoritatea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung al băncilor din ECE continuă să reflecte sprijinul potenţial din partea băncilor mamă, care rămân rămân devotate regiunii, se arată în raport, iar cu excepţia Ungariei, unde băncile ar putea avea nevoie de noi injecţii de capital, gradul de capitalizare al băncilor din regiune este cel puţin adecvat.

Schimbările pozitive la nivelul sectorului continuă, prin reducerea dependenţei de finanţările de la băncile mamă, echilibrarea creşterii creditării, atenţia sporită acordată depozitelor clienţilor şi eforturile pentru a reduce discrepanţele între maturităţi, potrivit Fitch.

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Cristos a înviat! Cîrstoiu, nu!

IlustrațieȘ Marian Avramescu Cristos a înviat! Despre Cîrstoiu, acum puțin timp, candidatul comun pentru funcția de primar general al Capitalei din partea coaliției formate...

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă