10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Cum a încercat KPMG să ajute la prejudicierea statului român. Viitorul...

EXCLUSIV. Cum a încercat KPMG să ajute la prejudicierea statului român. Viitorul tun al Omniasig în România, stopat momentan,  după acțiune în instanță

Austriecii de la Omniasig au fost la un pas de un nou “tun” în România, cu ajutorul lichidatorului Astra Asigurări, KPMG, care a consemnat fals voturile dintr-o adunare a creditorilor societății aflate în faliment, aprobând vânzarea la un preț subevaluat a unui pachet de 15% acțiuni la PAID.

După cum a arătat “România liberă”, încă de anul trecut, Omniasig urma să cumpere pachetul de 15% acțiuni la Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale “PAID S.A.” deținute de Societatea de Asigurare Reasigurare Astra S.A. (Astra Asigurări), aflată în faliment, pentru numai 10 milioane de lei, cu ajutorul unui vot al creditorilor consemnat eronat de lichidatorul KPMG Restructuring SPRL.

Suma oferită de Omniasig este clar sub prețul pieței, dacă o comparăm cu cea stabilită, în anul 2014, de evaluatorul Darian S.A. pentru un pachet de doar 5,5% din acțiunile PAID, deținute de societatea Carpatica Asig S.A., de asemenea aflată în procedură de insolvență.

Evaluatorul a stabilit un preț de aproximativ 7 milioane de lei pentru 5% din pachetul de acțiuni la PAID deținute de Carpatica Asig.

“Valoarea de piață a unei acțiuni aparținând Paid SA, este de 9,5676 lei/ acțiune, iar valoarea pachetului deținut de Carpatica Asig SA de 1.063.800 acțiuni, reprezentand 5,5% din capitalul social este 10.178.013 lei. Valoarea participației Carpatica Asig SA de 5,5% din capitalul social include discountul pentru lipsa de marketabilitate de 19,6%. Valoarea unei acțiuni în premisa vânzării forțate este situată în intervalul 4,7838 – 6,6973 lei, iar valoarea pachetului deținut de Carpatica Asig SA de 1.063.800 acțiuni, reprezentând 5,5% din capitalul social este 5.089.006 – 7.124.588 lei. Din acest interval, recomandăm prudențial valorificarea la limita maximă a intervalului și anume 6,6973 lei / acțiune, respectiv valoare participație 5,5% – 7.124.588 lei”, se arată în sinteza rapoartelor de evaluare în cazul Carpatica Asig, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI).

Un simplu calcul matematic arată că, în aceste condiții, pentru pachetul de 15% din acțiunile PAID, deținute de Astra Asigurări, ar trebui plătită suma de 21 milioane de lei.

În plus, prețul evaluat de Darian este valabil pentru piața din urmă cu aproximativ șapte ani.

În cazul acțiunilor pe care Omniasig ar urma să le achiziționeze, prețul ar trebui adus la zi, în funcție de creșterile PAID din ultimii ani.

Spre exemplu, pentru o creștere de 30% a PAID într-un an, prețul acțiunilor ar urca la aproximativ 27 milioane de lei.

Cu toate acestea, Omniasig urma să cumpere pachetul de acțiuni la PAID pentru doar 10 milioane de lei, cu toate că majoritatea creditorilor a votat respingerea ofertei, dar KPMG a consemnat în procesul-verbal aprobarea acesteia.

Marele perdant, în cazul în care tranzacția s-ar fi realizat, așa cum stabilise KPMG, ar fi fost statul român, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA Româna), principalul creditor al Astra Asigurări.

După dezvăluirile cotidianului național “România liberă”, FGA a contestat în instanță procesul-verbal întocmit de KPMG.

Văzând aceasta, lichidatorul Astra a convocat o nouă ședință a creditorilor societății aflate în faliment, iar de această dată a întocmit un proces-verbal corect, în care a consemnat  că oferta Omniasig nu a fost nici respinsă, dar nici acceptată.

Prin urmare, acțiunea în instanță demarată de FGA la Tribunalul București a rămas fără fond.

Astfel, a fost respinsă de instanță.

Acțiunea în instanță a fost însă eficientă, având ca rezultat blocarea vânzării la preț mult subevaluat a pachetului de acțiuni la PAID către asiguratorul austriac.

Decizia instanței

Potrivit motivării instanței de judecată, în noua adunare a creditorilor, convocată de KPMG după procesul demarat de FGA, s-a decis: Cu un procent de 65,7390% din valoarea creanțelor prezente la vot, Adunarea Creditorilor nu aprobă continuarea procedurii de valorificare cu ofertantul Omniasig pentru achiziționarea integrală a pachetului de acțiuni deținut de SAR ASTRA SA de 15% în capitalul social al PAID SA, respectiv a unui număr de 2.901.273 acțiuni nominative cu mandatarea lichidatorului judiciar de negociere a prețului (doar în urcare) raportat la o valoare actualizată de 6,64 lei/acțiune, conform ultimului raport de evaluare a participațiilor în PAID, întocmit într-o procedură de faliment, în privința deținerilor în capitalul social al PAID, pornind din valoarea ofertei de 10,3 milioane lei, cu respectarea dreptului de ,,primă ofertă cu un procent de 97,6385% din valoarea creanțelor prezente la vot, Adunarea creditorilor nu aprobă declinarea ofertei financiare neangajante a ofertantului/potențial cumpărător, închiderea procedurii de vânzare aflate în derulare și inițierea unui proces separat de valorificare doar a unei cote de 9,5% din pachetul de acțiuni de 15% deținute de Astra în PAID, în considerarea ofertei de răscumpărare avansată de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale PAID SA. Cu un procent de 93,5396% din valoarea creanțelor prezente la vot, Adunarea Creditorilor nu aprobă efectuarea unei noi analize de evaluare a pachetului de acțiuni utilizând o abordare diferită și amânarea procesului de valorificare pentru o perioadă de cel puțin 2 ani perioadă în care ar putea interveni schimbări legislative care să conducă la deschiderea și posibilitatea de a fi introduse noi societăți în structura de acționariat și reluarea procesului de valorificare”.

În aceste condiții, judecătorul sindic reține că prin noua hotarâre adoptată de Adunarea Creditorilor a fost în mod efectiv înlocuită hotărârea criticată, creditorii, inclusiv contestatorul, având astfel posibilitatea exercitării unui vot clar, necondiționat, demers ce a fost de altfel valorificat.

Vânzarea pachetului de acțiuni poate continua însă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă