14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuropa rateaza iar iesirea din recesiune. Romania e in topul scaderilor

Europa rateaza iar iesirea din recesiune. Romania e in topul scaderilor

» Economia Romaniei a continuat sa scada si in ultimul trimestru al anului 2009, spulberand astfel sperantele de redresare ale economistilor. Situatia se repeta, la scara mai mare, in toata Uniunea Europeana. Doar Franta da semne de revenire, in vreme ce Germania, cea mai mare economie comunitara, a intrat din nou pe un trend de scadere.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut in trimestrul al IV-lea cu 1,5% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 6,6% fata de trimestrul similar din 2008, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica. Perioada octombrie-decembrie 2009 inseamna a sasea scadere consecutiva in termeni trimestriali si a patra scadere consecutiva in termeni anuali. Pentru intreg anul 2009, scaderea economica este de 7,2%, in comparatie cu 2008.

Cea mai mare scadere dupa baltici
Doar tarile baltice au intrecut Romania la scadere economica in ultimul trimestru, insa toate cele 18 tari UE care au raportat date sunt pe minus in termeni anuali cu o medie de -2,3%.

Fata de trimestrul anterior, jumatate din statele UE raporteaza o usoara crestere, insa media UE a avansat cu doar 0,1%, dupa o crestere de 0,3% in trimestrul al treilea. Comparativ, SUA raportasera o crestere solida, de 1,4%.

Cea mai mare dezamagire vine din partea Germaniei, care a stagnat in trimestrul al patrulea si a incheiat anul pe minus. Germania a fost lovita anul trecut de cea mai severa recesiune de dupa cel de-al doilea razboi mondial si, cu toate ca exporturile si-au revenit pe final de an, consumul si investitiile au ramas la un nivel redus.

Perspective slabe de revenire
Datele slabe din Germania inseamna perspective mai pesimiste de revenire pentru urmatoarele trimestre, inclusiv pentru Romania. Exportatorii asteapta o crestere a cererii din partea consumatorilor de pe pietele vestice traditionale pentru a-si readuce afacerile la nivelul de dinaintea crizei. Pe de alta parte, scaderea peste asteptari a economiei Romaniei si somajul in crestere intarzie redresarea consumului intern.

Structura detaliata a economiei romanesti in 2009 va fi publicata in martie, insa datele de pana acum arata ca industria a trecut pe crestere chiar la sfarsitul unui an de criza. Totusi, media PIB este dusa in zona negativa de scaderile care persista in agricultura, constructii, comert si servicii.

Industria, pe crestere in decembrie
Romania se numara printre singurele patru state membre ale UE care au inregistrat in decembrie cresterea productiei industriale, fata de aceeasi luna din 2008, si conduce un top al evolutiei indicatorului cu un avans de 6,9%, fata de o scadere de 4,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit Eurostat. In zona euro, productia industriala a scazut in decembrie 2009 cu 5% fata de aceeasi luna a anului anterior. Singurele state membre ale UE care au inregistrat cresteri ale indicatorului in perioada analizata sunt Romania, Polonia (4,8%), Slovenia (2,7%) si Olanda (1,1%), la polul opus situandu-se Danemarca (-19,3%), Bulgaria (-12,1%), Estonia (-10,7%) si Lituania (-8,3%).

Pe intreg anul 2009, productia industriala a scazut cu 5,7% fata de 2008, potrivit datelor INS. Volumul lucrarilor de constructii a coborat anul trecut, fata de 2008, cu 12,2%. In decembrie 2009, comparativ cu noiembrie, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 13,1%.

Datele INS mai arata ca volumul cifrei de afaceri pentru comert a scazut cu 36,5%, pe fondul scaderii cu peste 44% a vanzarilor de autovehicule, potrivit INS. In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 14,1%.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă