11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEsplanada - 900 milioane de euro blocaţi într-un proiect pe un teren...

Esplanada – 900 milioane de euro blocaţi într-un proiect pe un teren mişcător

Mulţi ani de acum încolo terenul de zece hectare, de lângă Biblioteca Naţională, situat chiar în inima Capitalei, va rămâne viran. Parteneriatul public -privat pentru investiţia Esplanada e sortit eşecului. Nici Trigranit, compania care se angajase să realizeze acest proiect şi nici un alt investitor nu va putea să construiască pe acest amplasament.

În urmă cu doar o săptămână, premierul Emil Boc a vorbit despre importanţa proiectului Esplanada, estimându-l la 800-900 milioane de euro, dar în realitate parteneriatul public-privat cu firma ungară Trigranit a expirat şi investitorii s-au retras.

Esplanada trebuia să cuprindă un ansamblu de clădiri din sticlă, cu un design îndrăzneţ, cu un mixt de birouri, un mega mall, locuinţe şi spaţii de petrecere a timpului liber, construite pe o suprafaţă de 10 hectare.

Proiectul Esplanada este unul foarte important pentru Capitală, însă pentru moment situaţia în care ne aflăm nu ne permite să cumpărăm astfel de produse. Într-un cuvânt, nu există o piaţă asigurată pentru produsele oferite. În ceea ce priveşte arhitectura, aceasta se potriveşte mai degrabă viziunilor Orientului decât ceea ce avem noi nevoie“, a precizat Sorin Gabrea, preşedintele Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei.

Proiect de amploare pe terenul altora

Cu toate că în viitor se aşteaptă încheierea unui parteneriat cu o altă firmă care să poată duce la bun sfârsit cele propuse de Guvern, în realitate investiţia este blocată pentru o perioadă destul de lungă de timp.

Chiar dacă a existat o tentativă de parteneriat public-privat, Esplanada nu are sorţi de izbândă întrucât problemele legate de proprietate sunt foarte complicate. Terenul pe care urmează a se construi proiectul cuprinde multe parcele atât ale particularilor, cât şi ale municipalitaţii. Nu putem uita nici de fostele drumuri care aparţin oraşului şi care se regăsesc pe acest teren. MDRT nu avea încă baza legislativă de a începe negocierile pe ceva ce, de fapt, nu îi aparţine“, a mai adăugat Sorin Gabrea.

Şi cum Esplanada nu este un proiect de utilitate publică, exproprierea nu se va putea face.

„Singura soluţie rămasă pentru autorităţi este de a cumpăra terenurile – o alternativă destul de costisitoare dacă ţinem cont de numărul celor care vor fi interesaţi de speculă în acea regiune“, a conchis Sorin Gabrea.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă