13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEfectul de bumerang al unei taxe ilegale – cea de poluare

Efectul de bumerang al unei taxe ilegale – cea de poluare

 

Taxa de poluare pare să aducă numai nenorociri guvernanților. După ce au fost obligați de CJUE să returneze banii încasați ilegal, acum poate constitui un precedent în cazuri similare, obligându-i să-și achite la timp datoriile față de contribuabili.

Decizia recentă a Curții de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care impune statului să returneze imediat sumele încasate ilegal din taxa de poluare poate fi aplicată și în alte situații, cum ar fi rambursarea TVA sau a unor drepturi bănești câștigate în instanță. ”Un avocat sau consultant fiscal abil ar putea face ca această decizie să fie aplicabilă și în alte cazuri.

De exemplu, sunt zeci de mii de hotărâri judecătorești obținute de bugetari și pensionari etc. care au fost amânate și ele la plată de guvernele anterioare. Și acestea vor putea fi cerute acum, imediat. În plus, sunt firme și chiar corporații care așteaptă rambursarea TVA, despăgubiri, supra-acciza la motorină și care ar putea cere același lucru statului. Și o vor face cu siguranță, întrucât statul român nu s-a comportat deloc corect în aceste cazuri, ca să nu mai vorbim că, în situația inversă, statul este un creditor extrem de dur, uneori chiar abuziv”, susține avocatul Gheorghe Piperea. Și consultantul fiscal Gabriel Biriș arată că statul va trebui să își achite datoriile la timp față de contribuabili, la fel cum li se cere și acestora. “Deși există o prevedere în Codul de Procedură Fiscală conform căreia statul trebuie să achite penalități dacă întârzie plățile, cei de la Fisc răspund în scris că nu plătesc penalități fiindcă nu au suficient personal ca să proceseze toate cererile de rambursare. În realitate se folosesc de banii companiilor și dacă sunt strânși cu ușa îi returnează cu întârzieri mari, fără penalizări”, afirmă Biriș.

Banii înpoi!

Reamintim faptul că, săptămâna trecută Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a invitat, printr-o hotărâre recentă, Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu să returneze sumele încasate ilegal din taxa de poluare. Curtea de la Luxemburg a dat astfel dreptate lui Ilie Nicula. Acesta s-a trezit că statul refuză să-i returneze cei circa 5.100 de lei, sumă plătită pentru înmatricularea în România a unui autoturism adus din Germania, după ce tot CJUE a decis că această taxă încalcă legislația comunitară.

Mai mult chiar, Nicula a fost scos dator cu diferența dintre suma plătită ca taxă de poluare și cea aferentă timbrului de mediu, în valoare de 8.126 de lei, deoarece plimbat între instanțe timp de câțiva ani, cererea acestuia a intrat sub incidența unei noi legislații, din 15 martie 2013, Guvernul înlocuind taxa auto cu timbrul de mediu. În urmă cu șapte ani Ilie Iluna devenea primul român care demonstra în instanță că Executivul condus de Călin Popescu-Tăriceanu băga mâna în buzunarul cetățenilor, obligându-i să plătească o taxă ce contravine legislației europene – cea de primă înmatriculare. A fost începutul unui șir lung de procese care s-au încheiat cu decizii privind restituirea sumelor astfel încasate. Procesele nu au avut însă vreun efect asupra celor care au impus această măsură.  

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă