14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomist HSBC: Situaţia fiscală a SUA este mai rea decât a zonei...

Economist HSBC: Situaţia fiscală a SUA este mai rea decât a zonei euro

Situaţia fiscală a Statelor Unite este mai rea decât a zonei euro şi continuă să se agraveze, consideră economistul şef al grupului britanic HSBC, Stephen King, citat de CNBC, potrivit Mediafax.

Deficitul federal, statal şi local al Statelor Unite, a ajuns anul trecut la 10,6% din PIB, de la 2,9% în 2007, în timp ce îndatorarea a urcat în acelaşi interval de la 62% la 93% din PIB.

Pentru zona euro, deficitul mediu este de 6% din PIB, iar îndatorarea apropiată de nivelul SUA, însă situaţia nu este nici pe departe la fel de gravă şi nici nu se înrăutăţeşte în acelaşi ritm, a spus King.

“Retrogradarea de către Standard&Poor’s confirmă doar ce ştia toată lumea. Semnificaţia este, însă, foarte importantă”, a scris King într-o notă de cercetare.

Chiar şi înainte de dezbaterile privind plafonul de îndatorare, SUA se aflau pe o traiectorie fiscală nesustenabilă. Îmbătrânirea populaţiei şi obligaţiile considerabile în privinţa asigurărilor sociale indicau necesitatea unei majorări masive a taxelor sau reducerea draconică a cheltuielilor”, a spus el.

Retrogradarea ratingului de ţară al SUA pune presiune pe politicieni, consideră Jan Poser, economist şef la compania Sarasin din Elveţia.

“Cea mai importantă consecinţă a retrogradării SUA este faptul că politicienii sunt cu spatele la perete. Sunt obligaţi să facă economii”, a scris Poser într-o notă de cercetare.

Nevoia de a reduce cheltuielile va diminua importanţa politicilor fiscale destinate prevenirii unei noi recesiuni, a avertizat el, iar investitorii vor fi foarte atenţi la noi date macroeconomice.

Cele mai citite

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...

Două locuințe din localitatea Voroneț au fost cuprinse de flăcări

Un incendiu a afectat, sâmbătă, în ajunul Paştelui, două locuinţe din localitatea Voroneţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă