26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEconomia se opinteşte iar să crească

Economia se opinteşte iar să crească

Dacă faţă de ultimul trimestru al anului trecut primele trei luni ale lui 2011 au consemnat, aproape sigur, o creştere a PIB, faţă de începutul lui 2010 economia are toate şansele să fi rămas pe minus.

 

A ieşit sau nu a ieşit România din recesiune la finele anului martie 2011? Deşi răspunsul oficial la această întrebare îl vom afla abia peste două săptămâni, o dată cu publicarea datelor oficiale ale INS, şi în ciuda faptului că premierul Emil Boc s-a grăbit deja să anunţe marea veste, există voci care susţin că „evenimentul” se va petrece abia în trimestrul al doilea sau al treilea al acestui an. „Faţă de ultimele trei luni ale anului 2010, estimăm că în trimestrul 1 2011 vom avea o creştere de aproximativ 0,3%. În aceste condiţii, faţă de primul trimestru din 2010 va exista în continuare o scădere de până la 0,4%”, spune Nicolae Chideşciuc, economistul-şef al ING. Potrivit acestuia, pentru a putea vorbi despre o creştere economică anuală, primul trimestru al lui 2011 ar trebui să consemneze o creştere de 0,7% faţă de trimestrul 4 2010. Cifrele vehiculate de oficiali ai CNP arată însă că economia va avea un avans de doar 0,5% la trimestru, deci o scădere faţă de începutul lui 2010.

Şi dacă totuşi economia creşte?

Ceva mai optimist, analistul-şef al BCR, Lucian Anghel, vede totuşi o creştere, însă una mai degrabă neglijabilă. „Pe prognoza noastră avem o creştere şi faţă de primul trimestru din 2010, şi faţă de ultimul trimestru al anului trecut. Estimăm o evoluţie anuală de plus 0,1% pe fondul creşterilor din industrie, mai ales. Este important însă de menţionat că primul trimestru are ponderea cea mai redusă în creşterea economică şi nu este deci foarte relevant”, punctează Anghel. Că văd creştere sau scădere, majoritatea analiştilor sunt de acord cu faptul că un trimestru pe plus nu va reprezenta mare lucru pentru buzunarele românilor.

Ieşire completă din recesiune – Economia creşte şi faţă de ultimul trimestru din 2010, şi faţă de primul trimestru din 2010 (evoluţie anuală). Scenariu cu şanse medii spre reduse de reuşită. Şeful Comisiei Naţionale de Prognoză a anunţat o creştere de 0,5% în trimestrul 1 al anului 2011 faţă de trimestrul 4 din 2010, ceea ce, potrivit analizelor mai multor specialişti, ar însemna scădere faţă de T1 2010.

Ieşire parţială din recesiune – Economia creşte faţă de ultimul trimestru din 2010, dar scade faţă de primul trimestru al aceluiaşi an. Scenariul cel mai probabil, care, printre altele, va permite premierului să justifice anunţul potrivit căruia România a ieşit din recesiune la finele lunii martie.

Rămânere în recesiune – Scădere trimestrială şi anuală. Puţin probabil din moment ce Comisia Naţională de Prognoză a anunţat creştere. Toţi analiştii băncilor văd o creştere la trimestru.

Cele mai citite

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Românii sunt cel mai mult interesați de mașini marca Audi, BMW și Volkswagen 

Deși piața de mașini second hand a cunoscut turbulențe în ultimii ani, aceasta continuă să crească. Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au atras cumpărătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă