16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDosarele pentru acordarea venitului minim garantat vor fi aprobate de agenţii de...

Dosarele pentru acordarea venitului minim garantat vor fi aprobate de agenţii de prestaţii sociale

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care venitul minim garantat nu va mai fi acordat de către primării, ci de agenţiile pentru prestaţii sociale, iar acesta va fi stabilit luând în calcul şi activele mobile sau imobile deţinute de solicitanţii ajutorului social, relatează Mediafax.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a arătat că proiectul de act normativ va fi trimis în regim de urgenţă Parlamentului, astfel încât noua lege să intre în vigoare de la 1 ianurie 2011.

Şeitan a arătat că primarii nu vor mai aproba plata venitului minim garantat, ci doar vor desfăşura anchetele sociale, care vor fi aprobate de Agenţia pentru Prestaţii Sociale. În cazul acceptării de către primari a unor anchete sociale fără acoperire, sancţiunile care pot fi aplicate au fost stabilite între 500 şi 1.000 de lei.

Proiectul de lege menţine obligativitatea ca beneficiarii venitului minim garantat să desfăşoare ore de lucru în interesul comunităţii. Potrivit actului normativ, în cazul în care beneficiarii venitului nu pot efectua în localitatea de domiciliu astfel de prestaţii, ei trebuie să lucreze în alte localităţi din judeţ, în urma unor acorduri încheiate de primării cu Consiliul Judeţean.

Şeitan a mai arătat că în urma verificării a circa 50 la sută dintre beneficiarii de venit minim garantat, aproximativ 25 la sută nu îndeplineau condiţiile legale.

Noul act normativ prevede sancţionarea primarilor care avizează abuziv dosarele pentru acordarea acestui tip de ajutor social,dar şi a persoanelor care raportează date false pentru a beneficia de prevederile legii.

Ministrul Muncii a adăugat că dacă procentul de nereguli se confirmă şi în cazul celorlaţi 50 la sută dintre beneficiari, economia probabilă la bugetul alocat venitului minim garantat, de 740 de milioane de lei pentru 2010, va fi de aproape 200 de milioane de lei.

Şeitan a precizat că în 2011 va creşte numărul solicitanţilor de venit minim garantat, ca urmare a scăderii veniturilor populaţiei, dar cu toate acestea numărul total se va reduce la 290.000 de familii şi persoane singure care primesc venitul minim garantat. În aceste condiţii, bugetul pentru alocarea venitului minim garantat este estimat pentru 2011 la 629 milioane de lei, cu 15% mai mic decât cel pentru 2010.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă