Din cele 32 de parcuri industriale existente in tara noastra, functioneaza doar 16, restul fiind in diverse etape de amenajare sau de atragere a investitorilor. Desi sunt considerate a fi profitabile datorita numeroaselor facilitati oferite, parcurile industriale nu reusesc inca sa ii atraga pe antreprenorii care intentioneaza sa inceapa sau sa dezvolte o afacere.
Publice, private sau mixte, parcurile industriale sunt, de fapt, un instrument de dezvoltare regionala, s-a aratat in cadrul Forumului International de Investitii, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Infiintarea parcurilor cu titlu, conform legislatiei in vigoare, dar si a celor fara titlu, supranumite infrastructuri de afaceri, demonstreaza ca exista interes atat din punctul de vedere al societatii care il administreaza, cat si al intreprinzatorilor care isi deschid o afacere. In cadrul discutiilor a fost mentionat exemplul Turciei, dar si al altor tari in care parcurile industriale au luat amploare, devenind adevarate incubatoare de afaceri si atragand din ce in ce mai multi intreprinzatori.
Motivele pentru care in tara noastra parcurile inca nu sunt percepute la adevarata lor valoare ar putea fi insuficienta promovare a modalitatilor de instalare intr-un astfel de parc industrial si, mai ales, a facilitatilor pe care le ofera, dar si faptul ca uneori, pe principiul "afara e vopsit gardul, inauntru…”, unele dintre acestea reusesc sa atraga oamenii de afaceri cu o oferta bogata, interesanta, dar care in realitate… lipseste cu desavarsire. Cifrele statistice arata ca in cele 16 parcuri functionale din tara activeaza 300 de firme.