22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDispare sistemul All-inclusive, din Europa?

Dispare sistemul All-inclusive, din Europa?

Bulgaria, care a devenit în ultimii ani o adevărată Mecca pentru turiştii români, şi-ar putea pierde din atractivitate.

Comisia Europeană intenţionează să interzică sistemul all-inclusive, potrivit ministrului bulgar al Mediului, citat de cotidianul Monitor, din Sofia, pe motiv că sistemul în cauză ar provoca o adevărată risipă de produse alimentare. Asta, şi pentru că multe dintre alimentele oferite turiştilor nu sunt consumate şi ajung apoi la gunoi. În Bulgaria, deşeurile organice reprezintă aproximativ 50% din total, iar vara ponderea lor creşte până la 60%.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar însemna o mană cerească pentru hotelierii din România, unde sistemul nu a prins până acum.

„Foarte mulţi dintre turiştii din România sunt români, iar românii nu cer foarte mult all-inclusive în România, ci numai atunci când călătoresc în străinătate”, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Principalul motiv pentru care sistemul nu a prins în România îl reprezintă totuşi preţul mai ridicat. Hotelierii de pe litoral spun că turiştii preferă să cumpere numai cazare la hotel şi să mănânce în special la „împinge tava”, adică la autoservirile unde mâncarea este cu câteva zeci de procente mai ieftină decât la restaurant.

Turcia, marele câştigător

Cu toate acestea, câţiva hotelieri autohtoni, din dorinţa de a atrage turiştii care îşi petrec vacanţa în Bulgaria, au mizat, la rândul lor, pe all-inclusive. Mohhamad Murad, unul dintre investitorii care şi-au încercat norocul pe turismul românesc, a deschis un complex turistic în Năvodari a cărui activitate ar putea fi dată peste cap de o astfel de decizie a Comisiei Europene.

Murad oferă cazare all-inclusive, iar locaţia oferă mai multe restaurante cu specific. La ora prânzului, sunt servite circa 100 de feluri de mâncare. Specialiştii în turism nu se tem însă de o astfel de decizie şi susţin că până când Comisia Europeană nu ia o măsură oficială nu comentează. „Poate fi o interpretare greşită a ziarului bulgar. Comisia Europeană poate intezice hotelierilor să nu vândă all-inclusive”, a mai spus Corina Martin. Dacă într-adevăr o astfel de decizie va fi luată de CE, marele câştigător va fi Turcia, una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor. Pentru că nu face parte din Uniunea Europeană, este probabil că aceasta va atrage atât românii, cât şi străinii care aleg acum Bulgaria. 

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă