13.1 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDIICOT a descoperit mobilă din evaziune fiscală cu lemn la negru la...

DIICOT a descoperit mobilă din evaziune fiscală cu lemn la negru la Alba Iulia

Un important jucător din industria de mobilă din Ardeal, Transilvania Production din Alba Iulia, este implicat până peste cap într-un dosar penal de evaziune instrumentat de procurorii structurii centrale a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Astfel, conform datelor celor de la DIICOT societatea comercială amintită s-a aprovizionat fictiv cu material lemons de la mai multe societati comerciale din judetul Alba, care nu dispuneau de utilaje și personal pentru a executa exploatări forestiere sau pentru a proceda la transportul lemnului, nu au depus bilanturi contabile, au intrat în stare de  insolvență, existând indicii că aceste societăți comerciale au fost folosite ca paravan pentru achiziții efectuate „la negru”.

Procurorii au reținut prin actul de sesizare faptul că valoarea totala a marfurilor aprovizionate  în acest mod de SC Transilvania Production SRL de la societățile comerciale suspecte de a fi firme fantomă depășește suma de 2.000.000 euro, contravaloarea materialului lemons aprovizionat în perioada de referință fiind achitată de beneficiar  prin bancă, în conturi bancare deschise în numele societăților pretins furnizoare. Ulterior, sumele de bani au fost ridicate în numerar, o parte dintre acestea au fost achitate furnizorilor reali, iar diferența a fost însușită. În acest fel, cheltuielile de aprovizionare au fost majorate artificial, conducând la micșorarea profitului și implicit la diminuarea impozitelor aferente datorate bugetului de stat.

Din conținutul raportului de constatare întocmit de către specialiștii din cadrul DIICOT rezultă  că în perioada perioada martie 2008 – august 2014, în documentele financiar-contabile ale societăților Transilvania Production SRL SRL (administrată de Dorel Morar,  Valentin Ioan Oprea, Constantin Raiu) și Maria Production SRL (administrată de Morar Dorel și Morar Maria) au fost evidențiate operațiuni fictive în valoare totală de 19.135.369,3  lei, constând în achiziţii de 36.252 mc cherestea rășinoase, 2.791 mc cherestea fag și 1.156 mc cherestea stejar  care nu s-au derulat în realitate.

Anchetatorii arată că în baza unui număr de 807 facturi fiscale emise în numele societăților comerciale controlate în mod direct de Nicolae Florea sau indirect, prin intermediul altor personaje, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma totală de 3.061.655,8 lei (711.817 euro) reprezentând impozit pe profit, din care suma de 2.125.086,8 lei (493.238 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 13.281.794,3 lei înregistrate de  SC Transilvania Production SRL și suma de 936.569 lei (218.579 euro) reprezintă prejudiciul aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 5.853.575 lei  înregistrate de  SC Maria Production SRL.

 

Companie aflată de 24 de ani pe piață

 

Chiar dacă poate este necunoscută publicului larg, Transilvania Production este unul dintre cei mai vechi jucători din industria mobilei din zona Ardealului.

Mai exact, conform prezentării de pe pagina proprie de internet, Transilvania Production, societate cu capital privat, a fost înființată în primăvara anului 1993 și are ca domeniu de activitate producția de mobilă din lemn masiv.

”Ne-am început activitatea cu aproximativ 10 angajati si produceam mobila doar pentru piata interna, dar, cu experienta acumulata si devotamentul fiecarui angajat, ne-am dezvoltat activitatea si în prezent avem peste 200 de angajati, iar produsele nostre sunt apreciate si peste hotare, în tari ca Germania, Franta, Italia, Elvetia si Anglia. Desfășurându-ne activitatea în inima Munților Apuseni, acolo unde brazii, molizii și pinii sunt prietenii localnicilor de sute de ani, am hotărât să punem în valoare bogățiile naturii și astfel, lemnul de rășinoase a devenit instrumentul nostru de lucru. Pentru a menține vie această „prietenie”, grija față de mediu este un alt crez al companiei”, susțin reprezentanții companiei.

Compania are o sucursală deschisă la Cluj și este participantă la târgurile internaționale de profil.

 

Un angajat al Direcției Silvice, complice la  falsurile făcute pentru exploatarea lemnului

 

Monitorizarea de către polițiști și procurorii DIICOT a rețelei de firme fantomă constituite în jurul companiei Transilvania Production i-a făcut pe anchetatori să descopere și că un funcționar al statului era un important sprijin pentru administratorii unor firme fără nicio activitate care doreau să obțină dreptul de a exploata masă lemnoasă.

 Este vorba de Mihai Pălămaru, inginer în cadrul Direcției Silvice Alba Iulia, cu atribuții pe linia organizării licitațiilor de atribuire masă lemnoasă, a indicat mai multor persoane interesate să obțină atestate pentru exploatare masă lemnoasă, dar care nu îndeplineau cerințele legale să consemneze date necorespunzătoare adevărului în documentele necesare obținerii atestatelor.

Astfel, Pălămaru, spun procurorii DIICOT, a furnizat acestor persoane informații detaliate cu privire la mențiunile false pe care urmau să le înscrie  în respectivele documente (referitoare la personalul angajat și la situația asigurării cu utilaje specifice pentru desfășurarea activității de exploatare forestieră), informații cu privire la necesitatea aplicării pe documente și a unei ștampile a Primăriei, care să ateste în fals deținerea utilajelor specifice, a transmis prin e-mail persoanelor interesate formulare-model sau formulare completate de el însuși cu mențiuni false și s-a ocupat personal de depunerea documentelor necesare atestării.

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă