22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDezvoltatorii isi adapteaza ofertele

Dezvoltatorii isi adapteaza ofertele

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare devin tot mai flexibili in relatia cu clientii, iar dialogul dintre acestia este din ce in ce mai deschis.

Ofertele sunt tot mai personalizate, in functie de capacitatea de plata a fiecarui potential cumparator. Astfel, daca in urma cu cateva luni sau un an, ofertele erau standard si includeau conditii valabile pentru toata lumea, acum, din pricina crizei de pe piata imobiliara, dezvoltatorii manifesta disponibilitate de adaptare la fiecare profil de client. Acest aspect a putut fi observat foarte bine si la Targul National Imobiliar (TNI), care a avut loc saptamana trecuta la Palatul Parlamentului.

Un prim exemplu in acest sens ar putea fi complexul Champions Residence situat in zona Ghencea din Bucuresti. Aici, dezvoltatorul vine in intampinarea clientilor cu mai multe modalitati de plata.

Spre exemplu, un apartament cu trei camere, cu o suprafata utila de 81,85 mp, poate fi achizitionat la preturi incepand cu 101.994 de euro (TVA inclus), la "gri", adica fara finisaje interioare, sau la preturi incepand cu 113.327 de euro (TVA inclus), la "cheie". Clientul poate sa opteze pentru un apartament la "gri" sau unul la "cheie", avand posibilitatea sa aleaga pentru achitarea unui avans cuprins intre 25% si 90%. Dupa plata avansului, clientul poate opta pentru un sistem de rate, prin care achita intre 15% si 25% din restul pretului, in timp ce, la semnarea procesului-verbal de predare-primire, mai poate plati intre 10% si 75%, in functie de sumele achitate pana la acel moment.

Modalitati de plata

Rosana Panaitescu, reprezentant al dezvoltatorului proiectului Champions Residence, Top Birotica, precizeaza ca "dezvoltatorii de proiecte imobiliare devin tot mai deschisi in dialogul cu clientii" si "isi adapteaza ofertele in functie de capacitatea de plata a fiecaruia, fie ca vorbim de un discount, de o chirie considerata drept avans sau alte facilitati". Este de mentionat faptului ca, pe toata perioada TNI plus inca sase saptamani de la inchiderea portilor acestuia, dezvoltatorul proiectului Champions Residence a practicat si practica un pret promotional de 1.000 de euro/mp (TVA inclus).

In intampinarea nevoilor clientului vine si complexul Metropolis Residence, situat in zona Grivita – 1 Mai din Capitala. Cei interesati de acest complex pot opta pentru o varietate de modalitati de plata. Astfel, dezvoltatorul ofera posibilitatea inchirierii pentru o perioada de unul pana la doi ani a locuintei dorite, in vederea acordarii timpului necesar identificarii surselor de finantare pentru achizitionare. Spre exemplu, pentru o garsoniera cu o suprafata totala construita de 67,82 mp, veti plati, lunar, o chirie de 304 de euro, in timp ce cheltuielile comunitare lunare suportate de chirias au o valoare de 19 de euro. Pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata totala construita de 130,28 mp, situat in acelasi complex, veti plati lunar o chirie de 420 de euro. Preturile de achizitionare pornesc, aici, de la 105.754 de euro pentru o garsoniera cu loc de parcare inclus.

La o prima estimare, privind nivelul chiriilor, se poate observa ca valorile acestora in ansambluri de locuinte noi nu sunt cu mult difierite de chiriile cerute de propietarii de locuinte in blocuri mai vechi. Acest aspect ar putea duce la concluzia ca, pe viitor, ca segmentul de inchirieri, in blocuri noi, va deveni tot mai atractiv, in special pentru tineri.

Discount-uri

La capitolul promotii putem include si complexul dezvoltat de Domus Stil in zona Vitan Barzesti din Bucuresti. Oferta dezvoltatorului, in perioada targului, a fost de apartamente cu doua camere, la cheie, la pretul de 79.000 de euro, in rate. Discount-ul, in acest caz, fiind de 30%. Tot pe perioada targului  care a avut loc la Palatul Parlamentului, agentia imobiliara Media City a oferit un discount de 10% in cazul locuintelor din complexele Optimus (1.100 de euro/mp si finantare direct la dezvoltator), Green Lake – Baneasa Sisesti (locuinte la cheie, 2.070 de euro/mp), Vila Coresi (vile in sistem duplex, la cheie, 2.100 de euro/mp) si Aurora (bucatarie mobilata si utilata, 1.150 de euro/mp).

Si agentia Westinvest Immobilien vine in intampinarea clientilor cu un portofoliu insemnat de oferte. Astfel, clientul are posibilitatea sa-si aleaga o locuinta intr-unul din ansamblurile rezidentiale din zona  Drumul Taberei (pret 1.000 de euro/mp – TVA inclus), Cernica (ansamblu de vile, 1.100 de euro/mp), Baneasa-Zoo (1.400 de euro/mp + TVA) sau in complexul de 600 de apartamente cu doua pana la cinci camere amplasat in zona Baneasa (1.400 – 2.000 de euro/mp + TVA).

Gratuitati

Nici clientii cei mai pretentiosi si cu dare de mana nu duc lipsa de oferte promotionale, fie ca acestea sunt reprezentate de discount-uri, mobilier cadou sau chiar autoturisme oferite gratuit de dezvoltator. Astfel, dezvoltatorul proiectului American Village, de unde se pot achizitiona vile cu preturi incepand de la 480.000 de euro, in rate pe zece ani, ofera clientului un automobil in cazul achitarii unui avans de 50%. In schimb, pentru apartamentele finalizate in septembrie 2009, preturile sunt cuprinse intre 100.400 de euro si 400.000 de euro.

Tot in segmentul locuintelor de lux se incadreaza si complexul Decebal Tower, situat in zona Bulevardului Unirii din Capitala.

Acest proiect imobiliar vizeaza constructia unui ansamblu de 21 apartamente de lux, de doua, trei si patru camere, destinate vanzarii, precum si o zona de spatii de birouri de 1.543 mp pentru inchiriere.

Eugen Savin, Sales & Markenting Manager al proiectului, a precizat ca "pretul, in cazul complexului Decebal Tower, este de 2.200 de euro/mp +TVA, imobilul fiind la ora actuala ridicat pana la etajul doi". La finalizarea investitiei, toate apartamentele vor avea dotari si finisaje smart-house.

Alternativa

Pentru clientii care sunt in cautarea unei alternative la proiectele rezidentiale situate in oras, complexul de case construit de Spirit Wood in comuna Bragadiru, la numai 15 kilometri de Capitala, poate reprezenta o solutie interesanta. Aici, pentru o casa cu o suprafata utila de 200 de mp si o gradina de 44,24 mp, clientul va plati 163.030 de euro (TVA inclus).

Daca acesta opteaza pentru o casa cu aceeasi suprafata, dar cu o gradina de 210 mp, va achita un pret total de 218.365 de euro (TVA inclus). Casele pot fi vandute si la "gri", adica finisate la exterior, cu ferestre termopan si acoperis Lindab, in timp ce peretii interiori vor fi semifinisati, fara culoare, doar cu fond, dar fara prize si spoturi, iar podeaua nu va fi cu gresie si/sau parchet, ci la nivel de sapa. Totodata, casele din acest complex vor fi dotate cu garaje cu usi cu telecomanda si semineu construit din caramida refractara.

"Stiu exact ce cauta"

Rosana Panaitescu, reprezentantul Top Birotica afirma ca romanii sunt mult mai atenti la ceea ce cumpara, iar atunci cand vin la un targ imobiliar "ei stiu exact ce cauta, cunosc bine profilul locuintei dorite si stiu ce intrebari sa puna vanzatorului". "La fel de interesant este si faptul ca tot mai multi clienti aleg sa achite cash locuinta achizitionata, nu prin credit bancar, fapt care ar putea demonstra ca romanii cu economii prefera sa investeasca in imobiliare, desi piata trece printr-o criza , in speranta unei reveniri a acesteia", afirma expertul imobiliar.

Clientul poate achita ratele direct la vanzator

Una dintre facilitatile oferite de tot mai multi dezvoltatori este si aceea care da posibilitatea clientului de a plati ratele exact la vanzator. Expertii imobiliari sustin ca masura este oarecum normala si previzibila daca se are in vedere conditiile drastice pe care le impun  bancile atunci cand dorim sa contractam un credit. Este cazul complexelor Decebal Tower, Bucuresti-Cernica (ansamblu de 750 de apartamente ce vor fi finalizate in 2011) sau Panhol – Arhipelagos, unde clientii pot beneficia de finantare urmand niste etape de calificare mai putin complicate decat in cazul creditului bancar. In plus, sustin reprezentantii dezvoltatorilor, dosarul pentru accesarea finantarii este unul mai putin stufos decat cel clasic cerut de banci.

Amenajare la alegere

Exista si oferte atractive si variate si pentru cei care doresc sa-si amenajeze locuintele dupa propriul gust. Este si cazul ansamblului Militari Residence format din patru blocuri, care cuprind 270 de apartamente. Acestea apartamente sunt oferite la cheie, dar au finisaje la alegere si totodata exista si posibilitatea de recompartimentare. Avansul cerut de dezvoltator este de doar 2.000 de euro.

Piete externe

Pe piata exista oferte si pentru cei care doresc sa-si achizitioneze o vila, un apartament sau un teren in Spania sau Brazilia. Dezvoltatorul Promaga practica pentru aceste oferte, preturi pornind de la 140.000 de euro si care ajung pana la  1.200.000 de euro, in functie de suprafata, facilitati si localizare.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...
Ultima oră
Pe aceeași temă