21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăDesfasurarea AGA, posibila cu mai putini membri prezenti

Desfasurarea AGA, posibila cu mai putini membri prezenti

Conditia de cvorum la adunarile generale ale actionarilor va fi indeplinita daca sunt prezenti actionarii care detin cel putin un sfert din drepturile de vot, hotararile urmand sa fie adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, potrivit actului normativ care modifica Legea societatilor comerciale.
Legea a intrat in vigoare vineri, 1 decembrie, si prevede ca firmele vor putea sa includa in actele constitutive procentaje mai ridicate pentru cvorum.

Convocarea AGA

Conform actualelor prevederi, pentru indeplinirea conditiei de cvorum la adunarile ordinare este necesara prezenta actionarilor care controleaza minim jumatate din drepturile de vot. Potrivit noii legi, in cazul AGA intrunite la a doua convocare, deciziile vor fi adoptate cu majoritate de voturi, dar nu se va tine cont de numarul celor prezenti la adunare, situatie valabila in prezent.
AGA ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in maximum 5 luni de la incheierea exercitiului financiar. Pentru AGA extraordinara, cvorumul urmeaza sa fie realizata in prezenta actionarilor care detin un sfert din numarul drepturilor de vot, la prima convocare, respectiv a unei cincimi la urmatoarele. In prezent, legislatia prevede realizarea cvorumului la AGEA in prezenta a trei sferturi din actionarii cu drept de vot la prima convocare, respectiv jumatate la a doua convocare.
Legea precizeaza ca pentru adoptarea deciziilor este necesara obtinerea majoritatii atat in cazul primei convocari, cat si pentru a doua. Decizia de modificare a obiectului principal de activitate, de modificare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau dizolvare a societatii vor fi adoptate cu o majoritate de doua treimi din drepturile de vot. Conform legislatiei in vigoare, majoritatea la AGEA este de jumatate din actiunile cu drept de vot la prima convocare, respectiv o treime la a doua convocare.

Noi prevederi

O alta modificare inclusa in proiect se refera la prelungirea de la 15 la 30 de zile a termenului de convocare a adunarilor generale ale actionarilor. Consiliul de administratie trebuie sa convoace AGA la cererea actionarilor reprezentand cel putin 5% din capitalul social – fata de 10% in prezent – sau o cota mai mica, daca in actul constitutiv se prevede astfel si daca cererea cuprinde dispozitii care intra in atributiile adunarii. In plus, unul sau mai multi actionari care au individual sau impreuna minimum 5% din capitalul social vor avea dreptul sa solicite introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi.

Cele mai citite

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...

Litoralulromanesc.ro: Peste 70.000 de turiști au ales litoralul pentru vacanța de 1 Mai și Paște. Mamaia, Costinești și Vama Veche – stațiunile cele mai...

Litoralul autohton a fost una dintre destinațiile cele mai căutate de români în vacanța de 1 Mai și Paște, peste 70.000 de turiști alegând...
Ultima oră
Pe aceeași temă