7.4 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeprecierea leului, inevitabila

Deprecierea leului, inevitabila

» Piata valutara va deveni mai volatila, iar tendinta leului de apreciere nu va mai fi la fel de clara.

» Deficitul de cont curent este riscul major care poate duce la o depreciere a leului in raport cu euro.

Leul a reactionat la suspendarea presedintelui Traian Basescu si, pentru prima data in ultimii doi ani, s-a creat o legatura intre scena politica si planul economic. Astfel, in ultima sedinta a saptamanii trecute, piata valutara a fost mult mai volatila, dar moneda nationala a reusit sa inregistreze o usoara apreciere in raport cu euro. La finalul sedintei, cursul de schimb pe piata interbancara era de 3,3340-3,3360 lei/euro, cu 0,2 bani sub nivelul din ziua anterioara.
"Nu exista pericolul unei deprecieri brutale a leului in raport cu euro in perioada urmatoare. Cred ca va fi vorba mai mult de o volatilitate pe piata, dar fara o directie certa a cursului. Acest lucru inseamna ca nu vom mai avea o tendinta clara de apreciere a cursului, ca pana acum, ci vom vedea miscari in sus si in jos ale cursului", ne-a declarat economistul-sef al ING Bank, Florin Citu. Acesta a precizat ca, in ceea ce priveste cursul de schimb, "depindem de cifre, si nu de politic". In opinia sa, riscul macroeconomic major care poate duce la o depreciere a leului in urmatoarele sase trimestre este dat de deficitul de cont curent. "Anul acesta, ne trebuie 13 miliarde de euro ca sa finantam deficitul de cont curent. Este greu de crezut ca vom aduce aceasta suma din investitii directe", a explicat oficialul ING Bank, care este de parere ca vom asista la o corectie a leului in prima parte a anului viitor.
Analistul Raiffeisen Bank Ionut Dumitru considera ca o depreciere a leului este de asteptat, in conditiile in care moneda nationala este supraevaluata luand in considerare fundamentele economice. "Este greu de spus cand se va produce corectia, dar este cert ca ea devine aproape inevitabila in conditiile in care leul continua sa se aprecieze", a explicat Ionut Dumitru.
"Aprecierea leului a devenit excesiva si se datoreaza intrarilor de capital sub diverse forme, inclusiv capitaluri speculative, care sunt foarte volatile si pot pune presiune de depreciere a leului daca vor iesi din tara", a aratat reprezentantul Raiffeisen Bank. In ceea ce priveste deficitul de cont curent, Dumitru este de parere ca acesta ar putea deveni nesustenabil in conditiile in care finantarea cu investitii straine directe ar putea scadea in 2007 spre 50-60%, datoria externa pe termen scurt s-a dublat in fiecare an, iar serviciul datoriei externe a crescut foarte mult, ajungand la 19,1% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2006. "Sentimentul investitorilor se poate schimba si presiunile de depreciere a leului vor creste, fiind posibila o corectie pe cursul de schimb care poate fi destul de brutala. Romania va fi, de asemenea, mai expusa decat alte tari unei eventuale schimbari de sentiment a investitorilor internationali fata de pietele emergente in cazul unor iesiri de capitaluri din aceste piete, fiind stiut faptul ca acestia penalizeaza mai mult economiile cu dezechilibre macroeconomice mai accentuate", a precizat analistul Raiffeisen Bank.
Ionut Dumitru este de parere ca influenta crizei politice asupra cursului de schimb se va manifesta cu o mai mare intensitate daca agentiile de rating vor penaliza deteriorarea situatiei politice din Romania. "Nu exclud ca agentiile de rating sa ne reduca calificativul de tara, in conditiile in care situatia politica este foarte dificila si dezechilibrul extern al Romaniei tinde sa devina nesustenabil", a spus Dumitru.

Cele mai citite
00:03:21

VIDEO. Ministrul de Externe al Franței: „Doar forța nu poate garanta securitatea Israelului”

"A venit timpul să aducem o nouă speranță în această regiune, după mai bine de un an de groază, iar utilizarea forței trebuie să...

Piața muncii în creștere: Aproape 30.000 de joburi noi postate în octombrie

În luna octombrie, platforma de recrutare eJobs.ro a înregistrat aproape 30.000 de joburi noi, marcând o creștere de peste 15% față de luna septembrie,...

Comerțul cu amănuntul, în creștere cu peste 8% în primele nouă luni din 2024

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile din sectorul comerțului cu amănuntul, excluzând comerțul cu autovehicule și motociclete, au înregistrat o...
Ultima oră
Pe aceeași temă