12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se rupe economia UE în două

Cum se rupe economia UE în două

Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a crescut în trimestrul al doilea cu 1,7% faţă de pe-rioada similară a anului trecut, principalul motor fiind eco-nomia Germaniei, care a avansat cu 3,7%. Creşterea germană a depăşit aşteptările analiştilor şi a fost cea mai rapidă din ultimii 4 ani. Însă şi mai spectaculoasă a fost evoluţia faţă de trimestrul anterior, 2,2%, adică cea mai mare creştere trimestrială din ultimii 23 de ani.
În acest timp, recesiunea din Grecia s-a adâncit şi au mai rămas pe minus doar România, Bulgaria, Letonia, Spania şi Cipru. Practic, economiile europene par a se fi decuplat: în timp ce majoritatea membrilor UE se îndreaptă spre ieşirea din criză, ţările nou-intrate şi cele cu probleme mari de disciplină bugetară mai stau în recesiune.
În termeni trimestriali, lu-crurile stau ceva mai bine. Cu excepţia Greciei, toate ţările UE sunt pe plus, iar media creşterii în trimestrul al II-lea faţă de trimestrul I este de 1%. În România, PIB a crescut în termeni trimestriali cu 0,3%. Totuşi, raportarea trimestrială este mult mai volatilă şi în cazul României nu a inclus mărirea de TVA şi tăierile de salarii bu-getare, care se aplică de la 1 iulie şi care vor avea un efect re-cesionist. O creştere tri-mestrială a fost înregistrată de România şi în trimestrul al treilea al anului trecut, 0,1%, dar s-a dovedit o alarmă falsă.
Datele din România sunt în linie cu anticipaţiile ana-liştiilor şi ale experţilor FMI. Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by declara recent că deşi economia va înregistra o uşoară creştere în al doilea trimestru, economia va reveni pe scădere în următoarele două trimestre, astfel că va închide anul cu o contracţie de 1,9%. Autorităţile române şi FMI mizează pe o revenire a eco-nomiei în 2011, când PIB ar putea creşte cu 1,5 – 2%.

TURISM

Planul anticriză bulgăresc: Ioan Botezătorul

Arheologii şi clericii din Bulgaria susţin că au dezgropat moaştele Sfântului Ioan Botezătorul pe locul unei mănăstiri din secolul al IV-lea de pe o insulă din apropierea ţărmului bulgar al Mării Negre, descoperire care ar putea face minuni pentru economia şi turismul ţării, scrie Wall Street Journal. “Nu sunt un om religios, dar aceste moaşte joacă în prima ligă. Potenţialul pe partea de venituri este clar”, a declarat pentru WSJ ministrul bulgar al finanţelor, Simeon Djankov, ateu convins. Unii experţi sunt însă sceptici referitor la autenticitatea moaştelor, cât şi în ceea ce priveşte potenţialul “de box office” al descoperirii. Pelerinajele religioase sunt o afacere semnificativă la nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, care estimează că până la 330 de milioane de credincioşi vizitează în fiecare an cele mai importante situri religioase.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

ROMÂNIA LIBERĂ urează un Paște Fericit cititorilor și colaboratorilor: Hristos a Înviat!

Redacția ROMÂNIA LIBERĂ vă urează Paște Fericit! Hristos a Înviat! Sărbătoarea Paștelui ne îmbrățișează într-o atmosferă plină de bucurie și recunoștință, aducându-ne împreună într-o comuniune...
Ultima oră
Pe aceeași temă