21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se blochează reforma fiscală în SUA

Cum se blochează reforma fiscală în SUA

În plină criză, şi în ciuda faptului că Statele Unite se luptă cu datoria uriaşă care ţinteşte către lună, conglomeratele financiare îşi rup de la buzunar banii necesari pentru lobby. Chiar dacă nu reuşesc să anuleze cu totul proiectul legislativ, pot neutraliza efectele „negative” pe care acesta le-ar avea asupra instituţiilor financiar-bancare.

Avizat cu fast în 2010, legea Dodd-Frank – unul dintre cele mai importante planuri din mandatul lui Obama – întârzie să fie pusă în practică, cu sprijinul necontenit al companiilor de lobby angajate de marile bănci americane, scrie publicaţia americană Newsweek.

Printre altele, legea de 2.319 pagini prevede înfiinţarea unei agenţii de reglementare şi protecţie a consumatorului, care ar avea puterea de a schimba condiţiile în ceea ce priveşte ipotecile şi creditele populaţiei. Populaţie care, potrivit unui sondaj Gallup din toamna trecută, crede că avizarea legii a fost un lucru bun (61% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu această afirmaţie).

Totuşi, iniţiatorii şi protectorii proiectului se luptă cu morile de vânt. Potrivit statisticilor oficiale, sumele investite în promovarea legii reprezintă un procent din cele cheltuite pentru micşorarea efectelor asupra băncilor. Datele arată că în următoarea perioadă raportul va fi de 1 la 200 în favoarea instituţiilor financiare.

Republicanii, care au reuşit să devină majoritari în Senat, vor să amâne intrarea în vigoare a reformei cel puţin până în octombrie 2012, timp în care specialiştii în lobby speră să obţină amendamente cât mai favorabile interesului privat al băncilor. În plus, republicanii, majoritari împotriva reformei propuse de democraţi, speră să câştige următoarele alegeri, putând renunţa pur şi simplu la implementarea reformei.

Referinţe:

http://www.newsweek.com/2011/07/10/the-billion-dollar-bank-heist.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Dodd%E2%80%93Frank_Wall_Street_Reform_and_Consumer_Protection_Act

Cele mai citite

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă