13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa obtii finantare bancara pentru proiectele cu fonduri europene

Cum sa obtii finantare bancara pentru proiectele cu fonduri europene

Agricultorii, mestesugarii, patronii de pensiuni rurale, dar si intreprinzatorii din industria agroalimentara vor putea primi credite de la UniCredit Tiriac Bank pentru cofinantarea proiectelor finantate prin fonduri europene.

Institutia bancara a lansat marti trei tipuri de credite ca solutie de finantare pentru proiectele care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile in domeniul agriculturii.
"Patrunderea in zona instrumentelor structurale constituie pentru banca o oportunitate de a contribui la absorbtia fondurilor europene, obiectiv prioritar la nivel national", a declarat Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank. La randul sau, Marius Radu, specialist in materie de Fonduri Europene in cadrul UniCredit Tiriac Bank, a spus ca institutia pe care o reprezinta mizeaza pe atingerea unei cote de minim 5% din piata fondurilor europene din Romania din acest an.

UniCredit Tiriac Bank a lansat patru tipuri de produse, respectiv o scrisoare de garantie bancara pentru avansul de la autoritati, un credit punte, un credit de investitii si o facilitate de finantare pe termen scurt.
Scrisoarea de garantie bancara este necesara incasarii avansului de la autoritati, iar valoarea scrisorii poate acoperi 100% sau 110% din avans, in functie de programul operational in care se incadreaza proiectul.
Durata maxima de implementare a unui proiect variaza intre 24 si 36 de luni, in functie de program, masura, domeniu major de interventie, operatiune si specificul proiectului.
Astfel creditul punte asigura necesarul de finantare pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile si acopera pana la 100% din finantarea nerambursabila.
UniCredit Tiriac Bank poate acorda, in functie de proiect, o perioada de gratie de pana la 120 de zile dupa finalizarea acestuia, pentru rambursarea creditului punte. Din costul total al unui proiect, clientul beneficiar trebuie sa acopere in totalitate cofinantarea cheltuielilor eligibile, precum si cheltuielile neeligibile.
Creditul pentru investitii se poate acorda desinestatator sau concomitent cu creditul punte si poate asigura cofinantarea a pana la 75% din cheltuielile eligibile.
Facilitatea pe termen scurt asigura sursele de finantare necesare pentru achizitiile din proiect, mai ales pentru plata TVA, taxa considerata cheltuiala neeligibila.
Clientii UniCredit Tiriac Bank pot apela si la produsele de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferentele de curs de schimb ce apar in diferite momente de aplicare a proiectului.
" Cand pleci la drum cu un proiect european, trebuie sa ai grija de buturuga mica, adica de diferenta de curs valutar ce poate ajunge pana la 15%", a declarat Dorin Badea, director al trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.

In prima etapa, clientii bancii vor putea accesa fonduri europene prin masurile 121, 123, 312, 313 din Programul National pentru Investitiile in Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru intervalul 2007-2013.
Printre proiectele ce pot beneficia momentan de finantare nerambursabila se numara modernizarea fermelor agricole, cele incadrate in industria de procesare agroalimentara si in industria usoara, activitatile mestesugaresti, serviciile pentru populatia rurala, sprijinirea turismului rural.

"Pana la sfarsitul anului vom introduce produse dedicate proiectelor care se incadreaza in Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", ce sprijina si imbunatatirea eficientei energetice, inclusiv producerea de energie regenerabila", a spus presedintele executiv al bancii, Rasvan Radu.

Banca poate prelua solicitari de cofinantare a proiectelor ce beneficiaza de fonduri nerambursabile, atat inainte de depunerea proiectului – pentru a identifica produsele bancare optime si pentru a elabora o structura individuala de finantare ce poate fi folosita in exprimarea fluxului de numerar din documentatia proiectului -, cat si dupa aprobarea proiectului si semnarea contractului cu autoritatile pentru stabilirea structurii de finantare pe perioada implementarii.
La nivelul Uniunii Europene, rata de programare 2007-2013 prevede prin intermediul instrumentelor structurale un sprijin comunitat total pentru Romania, de aproximativ 27,5 miliarde euro.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă