20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum puteti achizitiona legal un teren

Cum puteti achizitiona legal un teren

Cei care doresc sa-si achizitioneze un teren pentru a-si construi o casa trebuie sa stie exact care este statutul juridic si tehnic al acestuia.
"Inainte de a incheia contractul de vanzare-cumparare, trebuie sa solicitati vanzatorului sa va prezinte actul de proprietate in original, incheierea de intabulare a terenului si extrasul de carte funciara, in care sunt evidentiati actualii si fostii proprietari", precizeaza avocatul bucurestean Alexandru Murar. De asemenea, cumparatorul trebuie sa stie daca exista sarcini de care ar putea fi grevat terenul (ipoteci sau privilegii) si "eventuale notari referitoare la litigii existente pe rolul instantelor de judecata cu privire la terenul in cauza".

Recomandarea avocatului
In acelasi timp, avocatul ii sfatuieste pe cumparatori sa solicite proprietarului documentatia cadastrala a terenului respectiv, care trebuie sa contina coordonatele, punctele de contur ale suprafetei si vecinatatile acesteia. "Este recomandat sa va prezentati la fata locului cu un topograf care sa efectueze intarusarea (delimitarea) terenului in functie de coordonatele din schitele cadastrale, pentru a nu avea surpriza ca, dupa achizitionarea terenului, sa constatati ca nu sunteti in proprietatea terenului care v-a fost prezentat de fostul proprietar, ci a unuia mult mai prost pozitionat", afirma Alexandru Murar.

Cunoasterea restrictiilor
"Datorita faptului ca ne referim la achizitionarea unui teren pe care urmeaza, foarte probabil, sa fie ridicata o constructie, este util ca, in momentul cumpararii lui, clientul sa cunoasca exact care sunt restrictiile impuse de documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism pentru zona respectiva. Acestea pot fi aflate din certificatul de urbanism si permit celui care cumpara sa stie exact care este regimul constructiei pe care o poate realiza (inaltime, suprafata sau aliniament)", mai subliniaza avocatul bucurestean. Acestea sunt, practic, cele mai importante aspecte pe care un cumparator trebuie sa le urmareasca inainte de achizitionarea unui teren, insa, de la caz la caz, pot interveni situatii noi sau imprevizibile. Pentru a nu avea parte de situatii nedorite, este recomandat sa consultati sau chiar sa angajati un avocat.

Atentie la conductele de gaze!
Cristian Margineanu, directorul agentiei W Plan Imobiliare din Bucuresti, mentioneaza ca cei care doresc sa achizitioneze un teren trebuie sa fie foarte atenti ca acesta sa nu fie traversat de vreo conducta de gaze sau tranzitat de retele de inalta tensiune, deoarece "aceste elemente atrag dupa sine si o restrangere, uneori totala, privind suprafata din teren pe care se poate construi". Mai mult, specialistul imobiliar adauga ca cei interesati sa cumpere mai trebuie sa studieze atent certificatul de urbanism al proprietatii dorite, astfel incat sa stie exact care sunt utilitatile la care terenul are acces si ce tipuri de constructii vor fi aprobate pe aceasta suprafata.
"Termenul de eliberare a actelor necesare tranzactionarii unui teren este variabil. Astfel, pentru emiterea acestora in regim normal, termenul este de 30 de zile, iar in regim de urgenta, de doua saptamani", precizeaza Laurentiu Marius Matei, director general al companiei bucurestene Art Survey, care executa lucrari de topografie si servicii geodezice.
Trebuie precizat ca, la ora actuala, taxa pentru tranzactionarea – unui teren pe care un solicitant trebuie sa o achite la oficiul regional pentru cadastru este, pentru regim normal, de 120 de lei, in timp ce pentru regimul de urgenta, aceasta este de 600 de lei.

Probleme la suprafetele agricole

Directorul agentiei W Plan Imobiliare din Bucuresti, Cristian Margineanu, afirma ca "nu prea exista probleme la incheierea unei tranzactii, atata timp cat terenul vandut sau cumparat are un titlu de proprietate emis pe numele vanzatorului, un certificat fiscal, cadastru, extras de carte funciara, certificat de urbanism si este intabulat". "Singurele probleme apar in cazul terenurilor din zonele agricole, care, in general, nu au cadastru facut", a mai subliniat directorul agentiei imobiliare bucurestene.

Cele mai citite

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă