12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum îţi încasezi banii din asigurările RCA

Cum îţi încasezi banii din asigurările RCA

RFI tratează într-un text amplu, mai multe situaţii reale în care se poate găsi un şofer asigurat RCA. Acest material încearcă să răspundă la întrebări comune, cum ar fi: când trebuie să fiu despăgubit, când încasez banii, ce trebuie făcut.

Unul dintre cazuri este acela când doi participanţi la trafic circulă în acelaşi sens de mers iar cel din faţă intenţionează să vireze stânga pe un drum lăturalnic iar cel din spate se angajează în depăşirea acestuia şi se lovesc. În acest caz se stabileşte culpa comună.Al doilea caz este acela când amândoi circulă în acelaşi sens de mers în afara localităţii, unde drumul este marcat cu linie discontinuă şi este permisă depăşirea; şoferul din spate se angajează regulamentar în depăşirea autovehiculului ce rulează în faţa sa, iar în acest moment cel depăşit intră şi el în depăşirea altui autovehicul, acroşând maşina din dreptul său.Şi în acest caz se stabilească culpa comună atât de către poliţie, cât şi de către asigurator, în cazul în care se merge la poliţie şi se emite proces-verbal de constatare sau la asigurări, în situaţia în care cazul se rezolvă pe cale amiabilă.  Metoda de plată din partea asigurătorului prespune ca ambii conducători să meargă la societatea de asigurare RCA a celuilalt unde va fi despăgubit cu jumătate din contravaloarea reparaţiilor. Mai exact, fiecare primeşte jumătate din bani de la asigurarea celuilalt pe despăgubire.

 

În cât timp pot acţiona în instanţă o firmă de asigurări dacă nu m-a despăgubit ?

După ce societatea v-a înştiinţat în scris că nu vă plăteşte dosarul, imediat, sunteţi îndreptăţit să-i acţionaţi în instanţă, însă mai întâi este necesară efectuarea unei proceduri prealabile a concilierii directe, având în vedere că este vorba de un raport juridic comercial.

În cât timp trebuie deschis un dosar de daune auto ?

Atât vinovatul, cât şi păgubitul trebuie să anunţe în 48 de ore asigurătorul, în cazul în care
s-au înţeles pe cale amiabilă, deoarece numai aşa asigurătorul va emite autorizaţie de introducere în reparaţie, pe baza căreia unitatea service poate începe reparaţia.

Service-ul are dreptul să-mi reţină maşina pe motiv că n-au primit acceptul de plată de la asigurator?

Da, deoarece contractul de reparaţie este încheiat între dumneavoastră şi service. Faptul că service-ul vă eliberează maşina pe baza acceptului de plată înseamnă că acceptul le oferă o garanţie că dosarul de daună este în regulă şi că factura lor de reparaţie a ajuns la asigurător (acceptul de plată nu este un document cu bază juridică şi nu exclude clientul de la plata reparaţiilor).

Dacă vinovatul are asigurare este absolvit de vină ?

Nu. Dacă societatea de asigurare unde are încheiată poliţa RCA vinovatul, nu vă despăgubeşte conform pagubelor suferite, sunteţi îndreptăţit să acţionaţi vinovatul în instanţă pentru diferenţe ce se justifică, şansele de câştig în tribunal fiind de peste 80%.

Poţi primi daune peste ceea ce oferă asigurătorul în caz de accident auto?

Da, de la vinovat, în urma unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă.

Paşii de urmat în dosarul de dăuna. Cât durează să-ţi repari maşina pe baza asigurării ?

De la început trebuie să mergeţi cu vinovatul la compania de asigurări, completaţi declaraţii, vi se fac copii după acte, se deschide dosar de daună,  se fac poze, se emite nota de constatare şi autorizaţie de introducere în reparaţii şi o indicaţie către un anumit service cu care compania de asigurări colaborează. De aici drumul duce direct către unitatea reparatoare, se semnează un contract de reparaţii, se constată printr-o suplimentare totalitatea elementelor avariate, se repara maşina, se emite factura.

Cu factura clientul merge la asigurări pentru accept de plată dacă e cazul. Dacă dosarul este complet, inspectorul îl închide şi îl dă către plată. Plata acesta trece prin mai multe mâini, cum ar fi: departament juridic, contabilitate, aprobare inspector coordonator, alt coordonator, încă un şef mai mare .. etc (depinde de sumă). După aprobarea finală dosarul trece la departamentul plăti, unde mai sunt şi alte dosare de plată, şi când îi vine rândul se plăteşte; dacă mai sunt bani. În momentul în care s-a plătit poţi spune că problema e ca şi rezolvată, doar că, e posibil ca firma de asigurări să nu plătească suma întreagă şi de aici service-ul îl sună pe client pentru diferenţa şi este posibil să apară discuţii şi neînţelegeri pe tema devizului şi a facturii. 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă