17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum îţi cumperi o locuinţă prin programul “Prima Casă”?

Cum îţi cumperi o locuinţă prin programul “Prima Casă”?

Peste 24.850 de cetăţeni români şi-au cumpărat sau construit case prin programul Prima Casă. Poţi fi următorul beneficiar al creditului ipotecar garantat de stat.

Fiecare solicitant, fie că îşi construieşte de la zero o locuinţă sau îşi cumpără un apartament într-un bloc din în anii ’80, trebuie să-şi evalueze realist capacităţile de plată şi să urmeze anumiţi paşi.

Domnul Popa este un caz concret: şi-a cumpărat un apartament cu trei camere prin programul Prima Casă.

Creditul a fost accesat de soţia mea. Eu am fost codebitor, banca creditoare a fost BCR, creditul fiind luat prin Prima Casă.  Nu trebuie să deţii sau să fi deţinut în proprietate o locuinţă, individual sau în comun în cazul căsătoriei şi nu sunt condiţi de vârstă.  Avansul e de minimum 5% din suma creditată. Pentru a putea accesa suma maximă (adică 57.000 euro), la care se adaugă 3.000 euro care se constituie ca avans propriu, trebuia să avem un venit net de 3.000 de lei. Acest venit poate avea mai multe surse, fiind acceptaţi şi codebitori. Salariul soţiei la vremea aceea nu se încadra în aceste cerinţe. Astfel, eu am fost codebitorul ei, veniturile noastre fiind cumulate, ajungând la suma cerută de bancă. O altă condiţie a fost să avem minimum 3 luni la locul actual de muncă. Banca  a cerut apoi adeverinţă de salariu în cazul soţiei, în care să fie specificat salariul pe ultimele trei luni de la data depunerii dosarului,  copie după cartea de muncă, contract de muncă cu ultimele trei pagini actualizate, copie după certificatul de naştere, CI, certificatul de căsătorie. În cazul meu, veniturile fiind realizate pe drepturi de autor, a fost nevoie de adeverinţă de venit, în care să fie specificate ultimele trei luni de venit net, fişă fiscală, copie contract drepturi autor, fişă fiscală 200 de la administraţia financiară prin care reiese faptul că impozitul de venit a fost achitat, copie după CI, certificat naştere, căsătorie”.

Actele se depun la bancă, unde un ofiţer de credit te va asista pe tot parcursul procesului de creditare.

După ce dosarul este analizat de bancă, iar acesta îţi dă acordul accesării creditului, dosarul este trimis de către ofiţerul de credit la Fondul de Garantare.

“Acest proces nu este rapid, apoi analiza dosarului la Fondul de Garantare a mai durat încă o săptamană. Astfel, după aproape o lună creditul a fost preaprobat. Apoi ai la dispoziţie 3 luni ca să găseşti o locuinţă şi să semnezi antecontractul. După antecontract, se depun actele casei la dosar, acesta fiind trimis la analiză către Fondul de Garantare. După ce primeşti acceptul de la Fond poţi semna contractul de vânzare-cumpărare. În cazul meu tot procesul, inclusiv cu timpul de căutare a locuinţei, a fost aproape două luni”, ne spune domnul Popa.

Condiţiile de creditare

În mare, locuinţa trebuie să nu aibă probleme legale, să nu fie ipotecată (acestea reiese din extrasul de carte funciară al imobilului) şi solicitantul să aibă avansul de 5%, pe care domnul Popa a trebuit să îl dea din suma creditată.

” Această sumă am plătit-o la semnarea antecontractului, dovedind astfel că am deţinut această sumă. Creditul în cazul nostru a fost de 55.000 euro. Am cumpărat un apartament vechi cu trei camere, într-un bloc din 1986″.

 Toate condiţiile pe care trebuie să le îndepliniţi

1. Creditul poate fi obţinut  doar de persoanele care nu deţin în proprietate o locuinţă, individual sau împreună cu soţii ori alte persoane.

2. Solicitantul nu trebuie să aibă în derulare un credit ipotecar. Dovada se face cu declaraţie pe propria răspundere.

3. E necesar un avans de minim 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, dacă acesta e mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 de euro, plus diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei şi 60.000 euro, dacă preţul acesteia e mai mare de 60.000 euro.

4. Cumpărătorul e obligat să aibă un depozit bancar pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă.

5. Beneficiarul creditului nu poate înstraina locuinţa achiziţionată în primii cinci ani de la data dobândirii. După expirarea acestui termen, în cazul preluării contractului de credit de către un terţ, acesta trebuie să întrunească criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii programului

6. Locuinţa achiziţionată trebuie asigurată împotriva tuturor riscurilor, iar drepturile de despăgubiri se cesionează în favoarea statului român.

Cele mai citite

Opt persoane au murit în accidentul de elicopter din Iran. Alături de președinte se aflau ministrul de externe și doi lideri regionali

Opt persoane se aflau în elicopterul care s-a prăbușit în Iran, toate cele opt persoane fiind declarate decedate. Principalul oficial care a murit este președintele...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă