15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum au ajuns “tigrii baltici” de la coadă în fruntea Europei

Cum au ajuns “tigrii baltici” de la coadă în fruntea Europei

Ţările baltice au ajuns din nou “tigrii” economici ai Europei, după ce în prima parte a crizei au avut parte de cele mai dramatice prăbuşiri economice. Măsurile de austeritate luate din timp, absorbţia fondurilor europene şi flexibilitataea economiei au fost principalii factori care au ajutat la redresarea rapidă a Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Cele trei ţări sunt acum pe podiumul creşterii economice din Uniunea Europeană.

Factorii sunt aceeaşi ca şi în cazul Poloniei, singura ţară care n-a intrat deloc în recesiune. Totuşi, Polonia avea experienţa unei creşteri fără prea multe excese. În ţările baltice, în schimb, valurile de bani ieftini au dus, exact ca în România, la umflarea bulei imobiliare şi a creditării, urmată de o ajustare violentă. De asemenea, spre deosebire de Polonia sau de România, ţările baltice au cursul valutar fix faţă de euro (de anul acesta, Estonia a şi adoptat moneda unică). Acest lucru a făcut ca şocul iniţial al crizei să fie mai puternic, dar a ajutat la păstrarea bazei de capital a economiei pe termen lung. O altă diferenţă a fost că România şi ţările baltice au recurs şi la majorări de impozite, în timp ce Polonia a ales să le taie.

Letonia, Lituania şi Estonia nu mai funcţionează ca o zonă integrată economic. Chiar dacă motivele care au provocat criza sunt similare, căile de ieşire sunt uşor diferite. Prima a fost ajutată de contextul internaţional, a doua a ieşit din criză de la sine şi doar ultima a avut soluţii active.

Letonia: exporturi

Letonia este considerată cea mai slabă şi mai vulnerabilă dintre cele trei economii. Criza a produs o cădere economică iniţială de 20 de procente iar revenirea economică este acum cea mai lentă. Exact ca şi în cazul României, singurul motor care funcţionează sunt exporturile, ceea ce face ţara vulnerabilă la o eventuală reintrare a Europei în recesiune. În schimb, consumul intern încă creşte destul de modest, inclusiv ca urmare a austerităţii mai dure decât în Lituania sau Estonia. Potrivit economiştilor, efectele pozitive ale reformelor se vor vedea în cazul Letoniei abia mai târziu.

Lituania: consum

Lituania a căzut cu 15% la îînceputul lui 2009, dar are acum a doua cea mai mare creştere din UE. Marele avantaj este însă că ţara a reuşit să revină la o creştere bazată pe consumul intern. În termeni anuali, consumul a crescut cu nu mai puţin de 23%, după ce băncile şi-au recăpătat încrederea că pot relua creditarea. Chiar şi construcţiile au raportat o creştere masivă, peste 16%, după ce poiectele abandonate în criză au fost reluate. Marea problemă a Lituaniei pare acum aceea că nu a învăţat foarte mult în urma crizei şi se îndreaptă către o situaţie la fel de vulnerabilă.

Estonia: investiţii

Estonia are cea mai solidă economie dintre cele trei ţări baltice, cu rate de creştere mai susţinute şi căderi mai puţin abrupte. După o scădere care a depăşit 14% la începutul lui 2009, ţara creşte acum cu un ritm incredibil de 8% pe an, cel mai mare din UE. Estonia a câştigat din pariul pe investiţiile în energie regenerabilă şi din atragerea capitalului străin. O mare parte din fondurile europene a fost folosită fie pentru surse verzi de energie fie pentru proiecte rezidenţiale cu consum redus sau chiar “carbon-pozitive”. De asemenea, spargerea bulei imobiliare i-a făcut pe dezvoltatori să ofere, pe lângă preţul mai mic, şi randamente garantate pentru sumele obţinute dein închiriere. Aceste lucruri au dus la creşterea numărului de investitori străini interesaţi de oportunităţi în Estonia, dar şi al numărului de turişti.

2011/09/07//197128-tigritabel.jpg

Citeşte şi [Lecţiile baltice pentru România]

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Borussia Dortmund e prima finalistă a Ligii Campionilor la fotbal după 1-0(0-0) cu PSG

Borussia Dortmund s-a calificat în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă