14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum arată schiţa comitetului care va supraveghea sănătatea bancară

Cum arată schiţa comitetului care va supraveghea sănătatea bancară

În baza unei recomandări mai vechi a Uniunii Europene, România va înființa un comitet, condus de Mugur Isărescu, care va face recomandări Guvernului în privința politicii privind echilibrul pe piaţa financiar-bancară (macroprudențialitate).

Comitetul Național pentru Supravegherea Macropru­den­țială (CNSM), al cărui președinte urmează să fie Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale (BNR), va face recomandări Guvernului, dar și BNR și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le întreprindă pentru diminuarea riscurilor.

Momentan, totul e la nivel de proiect de lege aprobat de Guvern, dar care va trebui să treacă şi prin Parlament, însă nu mai devreme de toamna acestui an, când şi începe noua sesiune parlamentară.

Potrivit documentului, care poate fi consultat pe site-ul Guvernului, principalele atribuții ale CNSM vizează elaborarea strategiei privind politica macroprudențială, colectarea și analiza informațiilor, precum și identificarea, monitorizarea și analiza riscurilor sistemice la adresa stabilității financiare, emiterea de recomandări și avertizări în vederea prevenirii sau diminuării riscurilor sistemice la adresa stabilității sistemului financiar național și monitorizarea implementării acestora etc. Organismul decizional al CNSM va fi Consiliul General, format din nouă membri, respectiv: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori și economistul-șef ai BNR, președintele și prim-vicepreședintele ASF şi doi reprezentanți ai Guvernului, desemnați de prim-ministru. De asemenea este reprezentat și Fondul de Garantare a Depozitelor.

Recomandare europeană pentru toate statele UE

De ce a fost nevoie de constituirea unui astfel de comitet acum? Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, susţine că există de câțiva ani un comitet pentru stabilitate care a reunit membri ai BNR, ai Ministerului de Finanțe și ai altor autorități, înainte să apară ASF. Instituția face parte dintr-un sistem european care se ocupă cu macroprudenția­li­tatea.  “Consiliul European pentru Risc Sistemic funcționează pe lângă Banca Centrală Europeană. Din cadrul lui fac parte guvernatorii băncilor centrale și șefii autorităților de supraveghere bancară. Șeful Consiliului este guvernatorul BCE, Mario Draghi.

De aici și poziția guvernatorului BNR în cadrul CNSM”, spune Dăianu. Acesta arată că CNSM a apărut la indicațiile Consiliului European, Comisiei Europene și Parlamentului European, imediat după izbucnirea crizei. Daniel Dăianu infirmă zvonurile conform cărora membrii CNSM nu răspund în fața nimănui: “Activitatea CNSM este supravegheată de Parlament. Această instituție nu are un statut în afara cadrului institu­țional.  Astfel de comitete au apărut în toate statele membre. Sunt recomandări adresate celor care iau decizii. Din CNSM fac parte și minstrul Finanțelor, și secretarul de stat”.

Dăianu: Fac parte cei ce se ocupă cu reglementarea, nu şi cei reglementaţi

Pe de altă parte, profesorul de economie Cristian Păun se arată nedumerit că din comitet nu vor face parte și reprezentanții mediului de afaceri și cei ai societății civile: “Nu înțeleg de ce lupta cu macroprudenția­litatea trebuie purtată doar de către reprezen­tanți ai BNR, ASF sau Fondul de Garantare a Depozitelor. Până la urmă, acolo trebuie să existe și reprezentanți ai mediului privat, care în creșterea economică și PIB au rol fundamental. Acolo trebuie să avem și reprezentanți ai societății academice, și reprezentanți ai societății civile. Să avem reprezentanți ai diasporei care trimit remitențe din afară și contribuie la macro­prudențialitate și creștere economică. Și reprezentanți ai investitorilor străini etc.”.

În replică, Dăianu spune că din cadrul CNSM fac parte doar cei care se ocupă cu reglementarea piețelor, nu și cei care sunt reglementați. 

Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă