Fostul viceprimar al lui Sechelariu, Laurian Lucaศ, avea sฤ fie condamnat în noiembrie 2014, dupฤ nouฤ ani de judecatฤ, doar pentru cฤ Înalta Curte a decis cฤ va ศine cont doar de declaraศiile unor martori date la parchet, ศi nu în timpul cercetฤrii judecฤtoreศti, unde martorii au explicat cฤ au fost sub presiune. Sฤptฤmâna aceasta îศi aศteaptฤ verdictul ศi Viorel Hrebenciuc, care a fost reศinut pentru 24 de ore chiar în octombrie 2014 în dosarul DNA Braศov.
Înalta Curte de Casaศie ศi Justiศie ar putea da marศi, 20 martie, primul verdict într-un foarte mare dosar de corupศie în care a fost judecat unul dintre cei mai importanศi oameni politici din ศara noastrฤ, Viorel Hrebenciuc.
O reîntoarcere în timp de la momentul cฤderii lui Hrebenciuc, un colos al clasei politice româneศti, ศi o coroborare a evenimentelor de atunci scot la luminฤ o serie de coincidenศe ce par a fi niศte lucruri bine gândite, ศi nu doar simple întâmplฤri.
Astfel, în octombrie 2014 Viorel Hrebenciuc era reศinut de procurorii DNA Braศov în dosarul retrocedฤrilor de pฤdure, având ศase capete de acuzare: constituire a unui grup infracลฃional organizat, trafic de influenลฃฤ, instigare la folosirea influenลฃei de cฤtre o persoanฤ care îndeplineลte o funcลฃie de conducere într-un partid în scopul obลฃinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spฤlare a banilor, cumpฤrare de influenลฃฤ, folosire a influenลฃei în scopul obลฃinerii de foloase necuvenite.
În iulie 2014 procurorii structurii centrale a DNA fฤceau ample percheziศii în judeศul Bacฤu, personajul principal vizat fiind Dragoศ Benea, preศedinte al Consiliului Judeศean Bacฤu la acel moment. În august 2014 Benea avea sฤ fie chemat la DNA, iar de atunci nu se mai ศtie mai nimic despre acest dosar.
În noiembrie 2014 mai avea loc un eveniment judiciar în strânsฤ legฤturฤ cu judeศul Bacฤu. Fostul viceprimar al municipiului Bacฤu Laurian Lucaศ avea sฤ fie condamnat la patru ani de închisoare într-un dosar extrem de controversat. Este fix dosarul în care a fost trimis în judecatฤ de procurorii fostului Parchet Naศional Anticorupศie ศi fostul primar al Bacฤului Dumitru Sechelariu. El a scฤpat de condamnare pentru cฤ decedase din 2013.
Lucaศ ศi Sechelariu au fost acuzaศi de luare de mitฤ pentru o serie de contracte încheiate ”cu japca” cu diferiศi cetฤศeni cฤrora statul trebuia sฤ le retrocedeze terenuri. Anchetatorii spun cฤ Sechelariu, ajutat de Lucaศ, le condiศiona cetฤศenilor retrocedarea unor terenuri dacฤ fฤceau un contract de vânzare-cumpฤrare prin care Sechelariu sฤ cumpere terenul retrocedat.
Din rechizitoriul Parchetului Naศional Anticorupศie rezultฤ cฤ acele contracte de vânzare-cumpฤrare invocate de procurori s-au fฤcut la Cabinetul Notarial al Ioanei Olaru. Aceasta din urmฤ era la acel moment soศia procurorului Codruศ Olaru, care dupฤ câศiva ani avea sฤ fie promovat procuror-ศef al Direcศiei de Investigare a Infracศiunilor de Criminalitate Organizatฤ ศi Terorism (DIICOT). Sursele ”României libere” spun cฤ Olaru se afla atunci în relaศii foarte bune de prietenie cu Dragoศ Benea, ”copilul de suflet” al lui Dumitru Sechelariu.
La toate aceste legฤturi mai trebuie adฤugat faptul cฤ în 2014 celebrul binom SRI-DNA funcศiona impecabil, cele douฤ structuri fiind ”pe val” din punct de vedere al imaginii publice.
Pe ce a fost condamnat viceprimarul lui Sechelariu
Foarte interesantฤ este ศi evoluศia dosarului început tocmai în 2005 în care a fost judecat pânฤ la deces ศi fostul primar al Bacฤului Dumitru Sechelariu. În noiembrie 2014, Laurian Lucaศ, mâna dreaptฤ de la primฤrie a lui ”Seche”, a fost condamnat la patru ani de închisoare. Sentinศa venea dupฤ nouฤ ani de zile în care toศi judecฤtorii care au avut pe masฤ acest dosar au considerat cฤ Sechelariu ศi Lucaศ nu pot fi acuzaศi cฤ au sฤvârศit vreo faptฤ penalฤ.
Dupฤ emiterea rechizitoriului din iulie 2005, dosarul a avut urmฤtorul circuit: Tribunalul Bacฤu decide cฤ toศi cei acuzaศi de procurori sunt nevinovaศi, Curtea de Apel Bacฤu menศine sentinศa, iar apoi dosarul ajunge la Înalta Curte de Casaศie. Aici, judecฤtorii Curศii Supreme retrimit dosarul la Curtea de Apel Bacฤu pentru rejudecare din motive procedurale. Curtea de Apel Bacฤu dispune ศi ea o altฤ rejudecare, dar de data aceasta de la Tribunalul Bacฤu. Ajuns din nou la fond, Tribunalul Bacฤu pronunศฤ din nou o sentinศฤ a tuturor celor trimiศi în judecatฤ. Curtea de Apel Bacฤu menศine din nou soluศia de achitare, iar procurorii contestฤ ศi dosarul ajunge iar la Înalta Curte de Casaศie ศi Justiศie la completul condus de Ioana Bogdan.
Toate deciziile de achitare au avut la bazฤ faptul cฤ martorii au declarat în faศa magistraศilor cฤ au fost ameninศaศi de unul dintre procurorii de caz de la PNA sฤ declare împotriva lui Sechelariu ศi Lucaศ.
Sentinศa de condamnare a lui Lucaศ se bazeazฤ faptul cฤ ICCJ a ales sฤ ศinฤ cont doar de declaraศiile martorilor date la parchet ศi sฤ înlฤture mฤrturiile din timpul cercetฤrii judecฤtoreศti. Atât ศi nimic altceva.