15 C
București
joi, 9 mai 2024

Criza face casele mici

Solutii. Cristian Tantareanua redus pretul constructiilor ridicate in Paradisul Verde cu 30% si a introdus posibilitatea achitarii locuintelor in rate.

"Te intinzi cat te tine plapuma", spune un vechi proverb. Adaptat la zilele noastre, aceeasi zicala ar putea suna astfel: "Te intinzi cat te lasa criza".
De cand lipsa banilor a devenit o problema internationala, cei care se incumeta totusi sa isi construiasca o casa aleg sa se intinda pe mai putini metri patrati, sustine omul de afaceri Cristian Tantareanu, intr-un interviu acordat in exclusivitate revistei "Planul Casei Mele".  

» Care este profilul cumparatorului de criza?
Sunt in general tineri care au avut ceva bani pusi deoparte, care au avut un apartament sau altceva de vandut. In plus, eu zic ca e o zona (n.r. – Paradisul Verde) care arata bine. Cumparatorii sunt atrasi si de faptul ca aici pot plati direct la dezvoltator si nu mai sunt nevoiti sa alerge pe la banci. Pana acum, luau credite de la banci, deoarece nu le dadeam posibilitatea sa plateasca in rate. Acum insa pot achita si in rate.

» Clientii, care au bugete mai reduse fata de anii trecuti, isi fac case cu suprafete mai mici?
Da, categoric! Cei mai multi nu mai vor case cu suprafete mari. Daca inainte se cautau case cu suprafete cuprinse intre 300 si 500 mp, acum se inregistreaza o preferinta pentru casele mici, de 180-200 mp. Criza a redus dimensiunile caselor.

» Ce tip de constructii aleg cumparatorii? Merg pe variantele traditionale sau sunt deschisi si spre solutii noi?
Merg pe ambele variante: pe zidarie portanta, precum si pe case americane, facute pe structura de lemn.

» Ati avut clienti care au vrut sa construiasca prin "Prima Casa"?
Nu. Pana acum nu am avut cereri prin Programul "Prima Casa".

Vanzari si cu plata in 2-6 ani

» Aveti afaceri puternice in domeniu. Cat de tare v-a afectat criza imobiliara?
M-a afectat foarte tare. Daca in anii trecuti vindeam aproximativ 100 de case, acum comercializam circa 30. Am facut eforturi si am incercat sa tinem steagul sus, reusind sa nu facem disponibilizari pana acum. Am construit inainte, fara a vinde, tocmai din acest motiv.
Faptul ca nu vindem cand trebuie ne determina ca de anul viitor sa luam masuri si sa concediem din personal, din cauza ca situatia de pe piata imobiliara nu se va rezolva in anul 2010.

» In prezent, aveti case si nu le vindeti din cauza ca nu este cerere sau deoarece preturile oferite de potentialii cumparatori nu va convin?
Pana acum vindeam terenuri. Ulterior clientul isi alegea un proiect de casa (putea fi si cu plata in rate) si apoi noi o construiam. Dar treaba merge destul de greu, motiv pentru care anul viitor vom fi nevoiti sa ne diminuam activitatea.

» Ati redus preturile pentru a reusi sa vindeti in aceasta perioada dificila?
Da, am fost nevoiti sa taiem din preturi. Le-am redus cu 30%. Putem discuta plata: cu un avans, cu rate in 2-6 ani, in functie de posibilitatile financiare ale clientului. Se stabileste pretul, iar suma se imparte pe o anumita perioada, in functie de bugetul fiecaruia. Ratele sunt fara dobanda.

» Si, in aceasta noua formula, aveti clienti sau veti fi nevoit sa mai faceti o reducere?
Alta reducere nu voi mai face.

200 de euro metrul patrat

» Cu cat vindeti metrul patrat construit?
La casele noi, metrul patrat construit, fara teren, este in jur de 200 de euro. Dar aici intra toate utilitatile, statia de epurare, canalizarea, apa. Terenurile pentru casele pe care le construim au suprafete cuprinse intre 400 si 800 mp, chiar si 1.000 mp. Metrul patrat de teren este 200 de euro.

» Cum ati caracteriza piata imobiliara din Romania in momentul de fata?
In cadere libera. Criza financiara a afectat toate sectoarele si, in special, investitiile in domeniul imobiliar. In aceasta perioada, bancile nu mai acorda credite asa usor ca in anii precedenti, nu mai sunt bani cash.

» Cand apreciati ca se va ivi o raza de soare in domeniu?
Nu cred ca piata imobiliara isi va reveni prea curand. In primul rand este o criza politica, au fost luate credite externe la un nivel de neinchipuit si tot mai trebuie luate altele. Nu sunt un mare analist, dar nu cred ca anii urmatori vor fi mai buni.

Mai multe detalii, in revista "Planul Casei Mele", numarul din decembrie-ianuarie

Paradisul Verde
Complexul rezidential privat Paradisul Verde este situat pe un teren de 26 hectare, in imediata apropiere a comunei Corbeanca. Accesul se face prin zona de nord a Capitalei, pe DN 1, dar si prin Buftea, imediat dupa comuna Tamas. Complexul are asigurata paza nonstop. De asemenea, cei care locuiesc in Paradisul Verde au acces la diverse facilitati, gen gradinita, club, spalatorie auto etc.

Cele mai citite

Maia Sandu speră ca Republica Moldova să intre în UE “până în 2030”

Președinta Maia Sandu le-a spus cetățenilor Republicii Moldova că țara lor ar putea fi primită în Uniunea Europeană până în anul 2030. "Depinde de noi...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Guvernul discută Programul Național de Reformă pe anul 2024

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi a ședinței din 9 mai 2024 un Memorandum pentru "Aprobarea Programului Național de Reformă 2024", elaborat conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă