19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024

Criza de stres

Din 2009, riscurile de a ramane fara job si de a nu avea cu ce plati facturile l-au tensionat tot mai mult pe salariatul roman.

Termene-limita presante, un sef care vrea tot timpul mai mult si mai mult, portofelul tot mai subtire si tensiunea disponibilizarilor sunt doar cateva motive de stres pentru angajati. De altfel, potrivit unui studiu global, realizat de compania Regus in 11.000 de organizatii din 13 tari, 58% din respondenti au declarat ca au experimentat in ultimii doi ani o crestere semnificativa a stresului la locul de munca. "Date fiind conditiile economice din regiune, situatia angajatilor din Romania nu este cu mult diferita fata de cea a participantilor la studiu. Exista peste tot presiuni asupra fortei de munca, presiuni care isi fac simtita prezenta si in Romania, atat in sectorul public, cat si in cel privat", spune Garry Gürtler, director regional Regus pentru Europa Centrala si de Est.
El apreciaza ca este de inteles faptul ca salariatii romani sunt afectati de nesiguranta locului de munca, de reducerea salariilor si de cresterea volumului de lucru, pe masura ce au loc noi disponibilizari.
Angajatul roman, considera expertii in resurse umane din Romania, este acum mult mai stresat decat era in anii de dinainte de criza. "Presiunea de pe umerii lui s-a marit, volumul de munca, in general, a crescut o data cu reducerea personalului si, de cele mai multe ori, aceste lucruri nu au adus cu ele si factorii motivanti pentru a le accepta mai usor – o marire de salariu, de exemplu", explica Florin Ochiana, HR operations manager la Lugera & Makler.

Nesiguranta locului de munca

Pana in 2008, spune psihoterapeutul dr. Florian Koleci, trainer la Skill Team, cele mai frecvente cauze ale stresului gravitau in jurul unor teme ca natura muncii, relatiile in echipa, rolurile in organizatie, dezvoltarea carierei. "Din 2009, cand criza s-a facut simtita pe piata, cea mai frecventa cauza de stres este riscul de a ramane fara job, de a nu avea cu ce plati facturile. La aceasta se adauga cresterea competitiei intre colegi, in detrimentul spiritului de echipa, si presiunea din partea managementului, pentru a creste profitabilitatea", afirma Florian Koleci. Alte cauze de stres sunt cresterea cerintelor, fara a exista o instruire suficienta in aceasta directie, precum si scaderea lefurilor. "Pe oameni ii streseaza nesiguranta locului de munca, lipsa de orizont si perspective, de pauze si odihna, volumul de munca si ritmul mult peste medie, oboseala cronica, micile ambitii si micile conflicte – care devin repede mari-, lipsa de experienta de management a sefilor", subliniaza Sorin Faur, director de resurse umane la compania BDO Audit.
Stresul poate fi cu atat mai mare cu cat s-a trecut brusc de la o piata a muncii unde candidatul facea legea la una in care oferta este considerabil diminuata, iar competitia a devenit acerba. "Inainte de septembrie 2008 aveam o situatie de euforie: economia «duduia», salariile cresteau, angajatii care doreau sa-si schimbe locul de munca o puteau face fara mari probleme", explica Florin Ochiana.

Mai bine intr-o firma mica

Potrivit studiului Regus, personalul din companiile mari (cu peste 1.000 de angajati) au experimentat o crestere mai ridicata a nivelului de stres la locul de munca. 65% din angajatii din firmele respective au raportat un nivel crescut de stres, in comparatie cu 54%, in cazul IMM-urilor. Studiul releva ca angajatii din industriile de sanatate si farmaceutica au declarat cea mai mare crestere a nivelului de stres (65%), iar cei din retail – cea mai scazuta (52%). Expertii subliniaza ca firmele care se respecta sunt atente la nivelul de stres al angajatilor, fac studii de satisfactie si motivatie si corecteaza deficientele. "Cu cat compania este mai mare, cu atat este mai greu de tratat problema, din cauza ca si inertia este mai mare. Nu intamplator in companiile mai mici nivelul de stres este mai mic: firma este mai flexibila, oamenii – mai apropiati unii de altii. In unele companii mari, desi cu sute de colegi, multi se simt singuri", atrage atentia Sorin Faur.

Cum sa faceti fata tensiunilor:

» Luati regulat masa.
» Pastrati un ritm sustinut la serviciu, dar punctat de pauze obligatorii.
» Abordati o atitudinea nonconflictuala.
» Ascultati muzica, faceti sport, mergeti in excursii, cititi.
» Ganditi pozitiv, fiti optimist si aveti incredere in oameni.

Sursa: experti in resurse umane

Cele mai citite

Florin Piersic, internat la un spital din Capitală. Care este starea actorului

Actorul Florin Piersic se află internat la Institutul "Matei Balş", starea sa fiind în prezent una stabilă, au declarant, pentru Agerpres, surse medicale.Actorul Florin...

Instalațiile sanitare – Cum să le alegem pe cele mai calitative în funcție de buget

Un element esențial în amenajarea unei băi este bateria de chiuvetă baie. Cunoscută și sub...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă