19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCreste cererea pentru terenuri

Creste cererea pentru terenuri

Reorientare. Bucurestenii devin tot mai interesati sa-si construiasca singuri locuinte.

Comparativ cu lunile trecute, segmentul terenurilor a castigat un procent insemnat din cererea totala, ceea ce releva interesul crescut fata de construirea unei locuinte in regim propriu. Potrivit rezultatelor unui studiu privind cererea pe piata imobiliara, efectuat de compania EuroMetropola, in perioada 1-31 mai, segmentul rezidential conduce detasat, cu 56,5%, in ceea ce priveste cererea, in timp ce terenurile din Capitala si din zonele adiacente au fost cautate de 26% dintre clienti, procent in crestere fata de lunile precedente.
Rezultatul statisticii este unul cat se poate de previzibil, considera autorii studiului, deoarece, avand in vedere preturile accesibile ale terenurilor din Bucuresti si din zonele limitrofe, dar si pretul redus al materialelor de constructii, tot mai multi clienti opteaza pentru construirea propriei case. Sunt cautate in special loturile mici de teren, de aproximativ 300-400 mp, dar cu o pozitionare centrala si cu parametri buni, completeaza consultantii EuroMetropola.

"Fenomenul este unul usor de inteles"
Reorientarea clientilor catre terenuri a reprezentat, in ultimele luni, un fenomen previzibil, considera Florin Dragomirescu, manager al companiei imobiliare Luxury Imob. Invest din Bucuresti. El precizeaza ca motivele care stau la baza acestui fapt sunt reprezentate de costurile mai mici de constructie, comparativ cu cele suportate catre un dezvoltator de ansamblu rezidential clasic, dar si de faptul ca fiecare are libertatea sa-si construiasca locuinta dupa propriul gust.
"Oferta de terenuri, mai ales in zonele limitrofe Bucurestiului, este una destul de mare, iar preturile au scazut si aici, astfel ca, in prezent, cu o investitie de aproximativ 50.000-60.000 de euro, se poate cumpara un teren si construi o casa, incluzand finisajele exterioare si interioare ale acesteia", adauga expertul imobiliar.

 In acelasi timp, Daniel Tudora, manager al agentiei Expert Imobiliare din Bucuresti, spune ca un procent important dintre clientii care au apelat la serviciile companiei pe care o reprezinta s-au aratat interesati de achizitionarea unui teren in imprejurimile Capitalei, intr-o masura mai mare decat de achizitionarea unui apartament la bloc. Expertul imobiliar este de parere ca am putea asista, in viitorul apropiat, la o echilibrare intre cererea de terenuri si cea de apartamente in zone rezidentiale.

De ce periferia orasului
Libertatea alegerii terenului, ieftinirea materialelor de constructii, avantajul unei locuinte mai mari la costuri moderate, dar si posibilitatea de a construi o casa intr-un interval decis de client, in functie de organizarea bugetului, reprezinta doar cateva dintre elementele care-i determina pe bucuresteni sa aleaga periferia orasului.

Sursa: studiu EuroMetropola

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă