14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresc accizele: Noi scumpiri în 2011

Cresc accizele: Noi scumpiri în 2011

Noul an va debuta cu scumpiri pentru români. Pentru benzina, motorină şi tacutun vom plăti mai mult în 2011, potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal.

 

De la 1 ianuarie 2011, accizele pentru combustibili şi tutun vor fi majorate. Astfel, acciza pentru benzina fără plumb va creşte de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Cât priveşte motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tonă, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri, se menţionează în proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică Codul Fiscal.

Conform actului normativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Finanţelor Publice, acciza calculată la 1.000 de ţigarete va fi de 76,6 euro anul viitor, în creştere de la 74 euro în 2010.

Acciza specifică va fi în prima jumătate a anului viitor de 48,5+22% din valoare. Începând cu a doua jumătate a anului viitor, aceasta se va calcula în funcţie de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului precedent, acciza ad valorem şi acciza totală.

Carburanţii s-au scumpit

„O posibilă o creştere a preţurilor de vânzare pentru anumite categorii de produse accizabile ca urmare a majorării nivelului accizelor” este precizată în proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.

Doar în ultima săptămână carburanţii s-au scumpit cu aproape 15 bani/litru. De exemplu, Petrom a majorat preţul la benzină pe 4 decembrie cu 7 bani/litru, iar pe 7 decembrie, preţurile au fost majorate cu încă 7 bani pe litru.

La motorină a fost aplicată pe 4 decembrie o creştere de 5 bani/litru, iar pe 7 decembrie preţurile au fost majorate cu încă 5 bani/litru.

De exemplu, dacă în prezent, preţul mediu al unui pachet de ţigări este de peste 10 lei, în cazul în care se va aplica noul nivel al accizei de la începutul anului, impactul asupra unui pachet de ţigări va fi între 50 de bani şi un leu.

Accizele aplicate pentru băuturile alcoolice şi cafea vor rămâne la cotele din prezent. Guvernul a transmis Parlamentului, marţi, proiectul de buget pentru anul viitor, cu solicitarea ca documentul să fie dezbătut în regim de urgenţă. Veniturile estimate din TVA vor creşte de la 39 miliarde lei la 46 miliarde lei, iar cele din accize vor urca de la 17,4 miliarde lei la 18,4 miliarde lei, prin reducerea evaziunii fiscale şi alinierea accizelor la ţigarete la normele UE, conform calendarului stabilit prin Codul Fiscal.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă