19.6 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCredite noi pentru clienţi vechi? Bancherii: mai bine deloc!

Credite noi pentru clienţi vechi? Bancherii: mai bine deloc!

Deputaţii au decis că băncile trebuie să refinanţeze creditele tuturor clienţilor vechi cu aceleaşi dobânzi pe care le oferă clienţilor noi.

Războiul creditelor a intrat într-o nouă etapă, iar părţile implicate au trecut deja la ameninţări. Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au decis să oblige băncile să accepte cererile de refinanţare ale tuturor clienţilor, fără a mai face o nouă analiză a valorii garanţiilor sau a solvabilităţii. Potrivit amendamentului, bancherii ar trebui să ofere cele mai bune dobânzi pe care le au în ofertă, indiferent de moneda creditului. Dacă în prima ei formă ordonanţa afecta doar câteva bănci, adică cele care calculau dobânda în funcţie de un indice intern, în forma amendată ea va afecta întregul sistem bancar indiferent dacă bancherii obţin, până la urmă, eliminarea aplicării ordonanţei pentru creditele vechi. Această decizie a stârnit o reacţie puternică din partea bancherilor. „OUG 50 reprezintă un mare pericol dacă rămâne în forma actuală… Prin introducerea unor măsuri cu caracter social şi îngrădirea băncilor de a opera vor avea o ordonanţă care protejează atât de bine clientul, încât băncile nu vor mai da credite. O să ajungem în situaţia în care băncile se vor orienta spre alte nişe cum ar fi IMM-urile, agricultura sau infrastrucutra”, spune Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. Menţionăm că, în ciuda discuţiilor aprinse pe marginea legii de aprobare a Ordonanţei 50/2010, ea îşi produce efectele în forma actuală, fără amendamente. Cu alte cuvinte, băncile sunt obligate să modifice modalitatea de calcul a dobânzilor variabile, să elimine comisionul de rambursare anticipată, dar şi toate comisioanele interzise prin lege, dacă clientul solicită acest lucru.

„Negocieri” care pe care

Discuţiile din Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor nu au avut, până la urmă, nici un efect pozitiv. Bancherii şi BNR pe de-o parte, ANPC, deputaţii şi clienţii, pe de alta, s-au rezumat la a-şi susţine propriile idei, fără a asculta şi partea adversă. Astfel, s-a ajuns la o formă a legii care este chiar mai greu de digerat de către bănci decât ordonanţa în sine. „Noi nu am votat un astfel de amendament, am spus că suntem împotriva lui. Sigur, acum vom vedea ce decizie va fi la votul în plen. Noi nu am susţinut un astfel de amendament”, a spus Gheţea, referitor la obligativitatea de a refinanţa, în cele mai bune condiţii, creditele clienţilor. Preşedintele ARB şi-a motivat opoziţia spunând că băncile sunt împotriva situaţiei ca atunci când se acordă sau se refinanţează un credit să se încalce regulile, potrivit cărora întreaga situaţie a clientului trebuie analizată şi evaluată, pentru a vedea în ce măsură este posibilă o astfel de refinanţare.

„Pentru că, în condiţiile în care garanţiile nu sunt suficiente, în condiţiile în care forţa de plată o ştim de la început că nu mai este suficientă pentru a susţine creditul, nu înţeleg la ce să-l refinanţez”, a adăugat Gheţea. Pe de altă parte, deputaţii rămân pe poziţii. „Acest amendament, în opinia mea, se subscrie dorinţei de a stimula mobilitatea clienţilor. Deci, un client care performează pe creditul pe care îl are cu banca, la un moment dat, în condiţiile în care banca iese pe piaţă cu un produs mai atractiv pentru consumator, să poată veni la bancă şi să revendice ca să zic aşa «clauza naţiunii celei mai favorizate». Să beneficieze şi el de cele mai bune condiţii din ultima ofertă. Şi amendamentul spune că, dacă ne întâlnim cu acest caz, banca nu trebuie să-i mai perceapă un comision de analiză dosar, deoarece se prezumă că analiza iniţială este suficientă şi, de asemenea, nu mai este necesară o reevaluare a bonităţii clientului şi a garanţiilor”, spune Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.  

Isărescu: Românii, nu băncile, au îndatorat ţara

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, consideră că românii sunt cei care au îndatorat România şi băncile comerciale, acestea din urmă nefăcând altceva decât „să ademenească” populaţia. „3,7 milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu este tranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică . Numai în 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, deci eu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedere acest lucru. Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit, dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutat românii”, a spus guvernatorul la Forumul Bancar organizat de Finmedia şi BNR.

Cele mai citite

Măsură controversată. Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile „orientată spre creștere”

În timp ce companiile din țările din întreaga lume încearcă să implementeze ideea de a lucra doar 4 zile pe săptămână, în Grecia angajaților...

Lasconi – balaurul cu două capete (unul spre dreapta și altul spre stânga)

Ilustrație: Marian Avramescu După ce a făcut baie de mulțime la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, președintele Partidului Social...

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...
Ultima oră
Pe aceeași temă