3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeInvestigații România LiberăCredit cu „dare în plată“ sau fără „dare în plată“

Credit cu „dare în plată“ sau fără „dare în plată“

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că în dezbaterile privind necesitatea legii dării în plată se poate avea în vedere şi propunerea băncilor comerciale care a fost lansată public, şi anume ca planurile de negociere și criteriile să fie însuşite de industria bancară în mod voluntar şi să facă parte dintr-un cod de conduită etică a băncilor.

„Timpul este scurt şi dacă băncile nu vor face acest lucru extrem de rapid, noi vedem o soluție ca problema să fie reglementată în textul legii”, a mai declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres. Totodată, banca centrală are propuneri şi pentru viitorii clienţi. În primul rând, programul „Prima Casă“ să fie exclus de la prevederile acestei legi, iar pentru creditele clasice, clienţii să poată opta între un credit cu “dare în plată”, dar cu avans mai mare și  pentru unul fără “dare în plată”, dar cu avans mai mic.

Educația clientului contează

“Educaţia financiară nu se face întrerupt, se face cu voce tare, permanent. Şi spun din nou: la intrarea în fiecare bancă trebuie afişat un bilanţ. (…) Este o aroganţă îngrozitoare să credeţi că publicul trebuie să ştie acest lucru. De ce trebuie să fie publicul bancher? Nu este niciun motiv să credem acest lucru. (…) Nu aveţi niciun drept să consideraţi că publicul trebuie să ştie că nu daţi banii băncii în credite! Ce, dumneavoastră ştiţi cum funcţionează un tren sau o uzină?“, a afirmat luni guvernatorul BNR, potrivit Agerpres, în cadrul unui seminar de educaţie financiară organizat de Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Bancar Român.

În plus, Mugur Isărescu susţine că educaţia financiară nu trebuie făcută doar atunci când băncilor le este greu, „pentru că atunci reacţia publicului poate fi adversă“. „Cred că acest lucru rezidă din faptul că acum încercaţi să recuperaţi întreruperea cam lungă a efortului educaţiei financiare“, a mai afirmat şeful BNR.

Acesta a insistat asupra faptului că un client trebuie ajutat să înţeleagă că banca nu dă credite din banii ei, ci din banii deponenţilor. „Publicul trebuie să ştie că banca dă credite din banii noştri, iar creditul nu este o investiţie. Banii trebuie daţi înapoi. Atunci încercarea băncii de a recupera banii nu mai este privită ca fiind ceva cinic, ci va fi ceva normal”, a mai explicat Mugur Isărescu.

În aceste condiţii, guvernatorul băncii centrale a îndemnat băncile să investească masiv în educaţia financiară, pentru a contracara costurile ignoranţei în acest domeniu. “Dacă daţi bani grei pe produse de genul «creditul care se ia imediat», de ce nu aţi da bani grei pentru educaţie financiară, pentru că oricum costă mult mai puţin decât aceste confuzii create în societatea românească”, a subliniat Isărescu.

Oficialul BNR a mai afirmat că şi la nivel european a crescut gradul de conştientizare a educaţiei financiare, care promovează o relaţie echilibrată între clienţi şi bănci, la nivel microeconomic, iar la nivel macroeconomic clienţii educaţi asigură stabilitatea sistemului.

Potrivit lui Isărescu, aceasta este modalitatea de a rezolva problemele la nivel micro, “şi nu prin iniţiative legislative” care “întorc pe dos” toată legislaţia bancară din ultimii 25 de ani şi principiile Codului Civil, valabile de 2.000 de ani.

Un limbaj prea tehnic

De asemenea, guvernatorul BNR mai susține că băncile trebuie să explice publicului şi care este diferenţa dintre Banca Naţională a României şi băncile comerciale, care, potrivit legii bancare, nu sunt subordonate băncii centrale, ci unităţi autonome, cu gestiune proprie, care urmăresc profitul şi nu sunt societăţi de binefacere.

În ceea ce priveşte educaţia financiară, Mugur Isărescu atrage atenţia băncilor că aceasta trebuie să se adreseze publicului larg, să fie într-un limbaj accesibil, pentru că în prezent băncile folosesc un limbaj pur tehnic, înţeles de „0,1% din populaţia ţării“.

Guvernatorul BNR a mai vorbit şi despre necesitatea diferenţierii între educaţie financiară şi cultură financiară, proces care poate dura generaţii, dar care este absolut necesar. “Vedeţi care este pericolul? După 25 de ani vin iniţiative legislative care ne dau înapoi cu 25 de ani”, a mai declarat Mugur Isărescu.

În altă ordine de idei, oficialul BNR a atras atenţia şi asupra faptului că, în procesul de restructurare, băncile au sacrificat chiar personalul care intră direct în contact cu publicul, respectiv oamenii de la ghişeu, prin reduceri de personal şi salarii nemotivante. “În acest dialog cu societatea este un personaj pe care dumneavoastră, bancherii, l-aţi nedreptăţit cel mai mult: omul de la ghişeu. Într-o unitate bancară din oraşul meu natal, care avea acum vreo 20 de ani 100 de salariaţi, acum au rămas doar şase, dintre care doi portari. Omul de la ghişeu este supraîncărcat. Cum vreţi să aibă o relaţie onorabilă cu publicul? (…) Omul acela care este în contact cu publicul trebuie să fie mai bine plătit. La nivelul reţelei teritoriale sunt printre cei mai prost plătiţi angajaţi. Aveţi grijă!”, a mai declarat guvernatorul Mugur Isărescu. 

Guvernatorul BNR consideră că şi mentalitatea clientului trebuie să se schimbe, astfel încât în momentul în care ia un credit pentru casă să nu se mai considere sclavul băncii, ci sclavul casei sale.

Cele mai citite

Bucură-te de multe tipuri de legume în sera ta de iarnă!

O seră la tine acasă poate fi un vis devenit realitate. Fie că intenționezi să-ți crești fructele și legumele direct în seră sau pur...

Fraudă de 15 milioane de euro făcută cu mașini second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracţională care a tranzacţionat mijloace de transport din spaţiul intracomunitar, în cuantum...

Imprimantele – la ce trebuie să fim atenți în activitatea noastră

Imprimantele au devenit un pilon central în mediul de lucru contemporan, fiind unelte esențiale în procesele de birou, în special într-o lume în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă