1.7 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeInvestigații România LiberăControlati-va accesele de furie de la locul de munca!

Controlati-va accesele de furie de la locul de munca!

Varsarea nervilor pe primul coleg intalnit in cale este cea mai proasta solutie pentru a va elibera de tensiuni.

Stresul ridicat, contrastul dintre asteptarile angajatului si realitatea de la serviciu ori neintelegerile cu seful il pot aduce pe salariat in pragul unei crize de nervi.
Specialistii in resurse umane spun ca o cearta cu superiorul poate avea atat efecte benefice, cat si distructive. "Daca frustrarile sunt adresate si exprimate «la cald», sansa ca acestea sa provoace si sa intretina tensiuni negative este minimizata", considera Decebal Leonard Marin, managing partner la compania Corporate Dynamics International din Bucuresti.

Performanta blocata
Specialistii mai spun ca acumularea si neexprimarea frustrarilor duc la un randament scazut. In plus, este foarte posibil ca salariatul nemultumit sa aiba un comportament ce va bloca atat performanta sa, cat si a colaboratorilor, indiferent de relatia ierarhica.
"Primul gand care le va trece prin minte celorlalti angajati va fi «oare eu cat mai rezist?». Asta duce automat la o incetinire a ritmului activitatii si, implicit, la o scadere a productivitatii", spune psihologul Gabriela Giurgiu, consultant senior la Zeitconcept Servicii de Personal.
In timp, subliniaza si Decebal Leonard Marin, "frustrarile neadresate duc la o acumulare interna de energie negativa, ce influenteaza performanta in munca si starea de sanatate".

Deteriorarea relatiei de serviciu
Reactiile explozive, de furie necontrolata, pot deteriora relatiile cu colegii, chiar si cu cei cu care va intelegeti foarte bine. "Eliberarea frustrarilor intr-o forma agresiva erodeaza in timp calitatea relatiilor cu celelalte persoane. Acestea vor incepe sa-l evite pe colegul care a avut accesele de furie si vor fi mai putin sincere cu el. In plus, vor fi mai putin dornice de colaborare", atrage atentia consilierul in cariera Eduard Ezeanu, de la CareerExperts.

Atentie la "iesiri"!
Specialistii in resurse umane spun ca cea mai potrivita atitudine pe care trebuie s-o adopte angajatii atunci cand sunt pe cale de a face o criza de nervi este sa-si analizeze cu atentie iesirile si sa fie cumpatati. "Reactiile noastre sunt in stransa legatura cu nivelul de inteligenta emotionala la care ne aflam. Monitorizarea proprie sau cu ajutorul unei persoane apropiate a semnelor care indica aparitia unei crize de nervi poate fi o solutie de prevenire sau diminuare a efectelor acesteia", spune Decebal Leonard Marin.

Importanta este descoperirea factorilor care produc crizele de nervi. "In primul rand, angajatii trebuie sa recunoasca exact factorii declansatori ai crizelor de nervi, pentru ca atunci cand acestia apar sa incerce sa-i controleze. Este esential ca, atunci cand un angajat are o criza de nervi, sa nu actioneze pe baza ei, ci sa ia pauza cateva minute, pe care sa le petreaca singur si sa incerce sa se calmeze", spune Eduard Ezeanu.

Mai bine alt job
Angajatii care nu mai suporta atmosfera de la serviciu si sunt tot timpul nervosi, gata mereu sa faca "o criza", ar trebui sa se gandeasca tot mai serios la schimbarea jobului si a companiei. "Schimbarile «pe jumatate» au efect pe jumatate, iar incurajarile de genul «a mai trecut o zi, poate maine va fi mai bine» nu fac decat sa amplifice criza  si sa agraveze reactiile", considera psihologul Gabriela Giurgiu.
Expertii in resurse umane spun ca o solutie este si o analiza a ceea ce-si doreste angajatul respectiv de la viata. "Oamenii pot reusi singuri, sau cu ajutorul unui prieten de incredere, ori al unui coach profesionist, sa gaseasca, mai repede sau mai tarziu, raspunsul pentru rezolvarea acestei situatii", considera Decebal Leonard Marin. Totul este sa aflati raspunsul la intrebarea "de fapt, eu ce imi doresc mai mult de la viata?".

Cele mai citite

Câteva sute de câini pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o asociație caritabilă

Peste 400 de câini care urmau să fie sacrificați pentru comerțul cu carne din China au fost salvați de o organizație caritabilă britanică în...

Novak Djokovic este în a 401-a săptămână în fruntea clasamentului ATP

Novak Djokovic începe de luni a 401-a săptămână în fruntea clasamentului masculin-ATP și este garantat să rămână acolo până cel mai devreme la 28...
00:02:03

Coreea de Sud apelează la matchmaking pentru a crește rata natalității

Orașul Seongnam din Coreea de Sud organizează evenimente de potrivire(matchmaking) în masă pentru a ajuta persoanele singure să-și găsească dragostea și speră că aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă