14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsumul de electricitate a scăzut cu 4,5%

Consumul de electricitate a scăzut cu 4,5%

Majorarea preţurilor reduce treptat cantitatea de energie consumată. Consumul final de electricitate a scăzut în primul trimestru cu 4,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2012, la 13,1 miliarde KWh, iar resursele de energie electrică s-au redus cu 3,9%, la 15,7 miliarde KWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În perioada analizată, iluminatul public a înregistrat o scădere cu 9,5%, iar consumul populaţiei s-a diminuat cu 1,7%, se arată într-un comunicat INS.

Scăderea resursei de energie electrică a fost cauzată în principal de reducerea producţiei cu 2,5%. Astfel, producţia din termocentrale a scăzut cu 18,4%, la 7,8 miliarde KWh, iar cea din centralele nuclearo-electrice cu 2,4%, la 30,17 miliarde KWh. Creştere a raportat producţia din hidrocentrale, cu 28,4%, la 33,7 miliarde KWh, şi cea din centralele electrice eoliene, cu 699,4 milioane KWh, la 1,34 miliarde KWh.

Exportul de energie electrică s-a redus în ianuarie-martie cu 4,8%, la 335,9 milioane KWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 2,28 miliarde KWh, cu 0,1% mai mare.

În primul trimestru, resursele de energie primară au scăzut cu 11,7%, 7,5 mili­oane tone echivalent petrol (tep). Producţia internă a însumat 5,4 milioane tep, în scădere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de două milioane tep, cu 20,7% mai redus.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă