15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile energetice nationale ar putea deveni operationale in sase luni

Companiile energetice nationale ar putea deveni operationale in sase luni

Proiectul guvernamental privind infiintarea celor doua companii energetice nationale a intrat in linie dreapta.

Guvernul urmeaza sa aprobe constituirea celor doua companii energetice nationale, dupa ce  a primit avizul Ministerului Justitiei, acestea urmand sa devina operationale in maximum sase luni, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. "In sase luni, ele vor deveni operationale, pentru ca mai trebuie parcurse niste etape pana atunci", a spus Videanu.
Acesta sustine ca infiintarea celor doua mari companii energetice, care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic, va genera optimizarea si cresterea performantei si eficientei energetice a Romaniei.
Specialistii din piata sustin insa ca initiativa nu reprezinta decat "o incercare meschina de recombinare a societatilor de stat", masura care va avea influente nefaste asupra dezvoltarii ulterioare a sectorului. "In primul rand, ca urmare a acestei masuri de reorganizare a societatilor de stat, nu vom avea investitii in domeniu, iar statul a dovedit in ultimii 20 de ani ca nu poate realiza investitii cu schimbare de tehnologie", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE).
Acesta a avertizat ca, din cauza acestei concentrari a statului, va avea loc o dominare clara a pietei care va descuraja privatizarea si initiativa privata in domeniu si va genera imposibilitatea stabilirii pretului energiei in functie de cerere si oferta. "Evolutia ulterioara a pretului energiei electrice va fi influentata negativ din cauza acestui monopol. Preturile vor fi stabilite nu ca efect al cererii si ofertei, ci ca efect al pozitiei dominante in piata si al dominatiei politice", precizeaza Jean Constantinescu.

Potrivit scenariului propus de autoritati, componenta primei societati energetice va include Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu. Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

Cele mai citite

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă