11.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăClienţii Volksbank, datori la statul austriac

Clienţii Volksbank, datori la statul austriac

Austria va prelua controlul grupului bancar Österreichischen Volksbanken AG (OeVAG), injectând fonduri obţinute din taxa pe bănci, transmite AFP.

Ministerul de Finanţe al Austriei a adoptat un plan de salvare după negocieri cu proprietarii Volksbank: grupul OeVAG, banca austriacă Raiffeisen şi grupul german de servicii financiare DZ. Planul va ajuta la stabilizarea situaţiei băncii după ce statul austriac şi proprietarii Volksbank vor injecta în total 480 milioane de euro (640 milioane de dolari), din care guvernul de la Viena va furniza aproximativ 250 milioane de euro (335 milioane de dolari). OeVAG, care se aşteaptă la pierderi de 1,2 miliarde euro în 2011, a mai primit asistenţă financiară în 2009, în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Ministerul de Finanţe a anunţat că fondurile pentru salvarea Volks­bank vor veni din sectorul bancar, iar guvernul va deveni al doilea mare acţionar al băncii, cu o participaţie între 40% şi 49%.

 

Riscuri asumate

Ratingul „AAA” de care beneficiază în prezent Austria ar putea fi pus în pericol de posibilitatea unei noi runde de ajutoare de stat pentru băncile austriece, a avertizat pe 14 februarie agenţia de evaluare Moody’s Investors Service. O mare parte din creditele băncilor austriece sunt refinanţate cu depozite locale, ceea ce limitează riscul pentru băncile-mamă, însă nu este cazul şi în Ungaria şi România, fapt ce a determinat Banca Centrală a Austriei să intervină şi să introducă noi reguli privind creditarea în Europa de Est. Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din Austria (FMA) a anunţat luna trecută că Volksbanken AG, a patra mare bancă din Austria, este scutită de la îndeplinirea noilor norme de capital impuse de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) deoarece este în mijlocul unui amplu proces de reorganizare. Potrivit FMA, o dată cu vânzarea diviziei din Europa de Est, Volksbank International, către banca rusă Sberbank, OeVAG nu mai este „o bancă transfrontalieră de importanţă sistemică”. În consecinţă, „OeVAG nu mai trebuie să prezinte un plan de recapitalizare până la nivelul cerut de EBA”, a declarat un purtător de cuvânt al FMA. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor europene să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9% până la mijlocul acestui an.

Corigenţii Europei

Volksbanken, care în 2011 nu a trecut testele de stres derulate la nivelul principalelor bănci din UE, ar fi avut dificultăţi în a respecta noile cerinţe ale EBA, în condiţiile în care la finele lunii septembrie 2011 avea un indicator core Tier 1 de aproximativ 5,5%. După finalizarea vânzării Volksbank International, OeVAG ar urma să ajungă la un indicator core Tier 1 de peste 6%. Volksbank a intrat pe piaţa din România în anul 2000. În prezent, este una dintre cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4,7 miliarde euro şi o reţea de 135 de unităţi. Începând din 2010, strategia băncii s-a modificat, iar Volksbank România este în curs de repozi­ţionare ca bancă universală. Începând din octombrie 2011, controlul asupra Volksbank România a fost transferat către un SPV (VBI Beteiligungs GmbH), în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Schimbare din temelii

De la împrumuturi cu des­tinaţii imobiliare de sute de mii de  franci elveţieni la credite prudente, în lei, cu valoarea echivalentă de cel mult 10.000 de euro. De la „fără depozite” la produse diversificate de economisire. În sfârşit, de la creştere pe banii mamei austriece la „un raport corect între credite şi depozite”. Cam aceasta ar fi, pe scurt, evoluţia băncii a cărei transformare a evidenţiat poate cel mai bine proporţiile bulei din România anilor 2006-2009. După doi ani în care practic nu a existat, Volksbank a lansat anul trecut câteva produse orientate mai ales către zona atragerii de resurse. Acesta a fost însă doar un prim pas. Deşi se va limita mai degrabă la resursele atrase de pe piaţa locală, Volksbank are planuri serioase şi în ceea ce priveşte activitatea de creditare. De această dată în lei, pentru că BNR a restric­ţionat substanţial împrumuturile în euro, iar de franci „nici măcar nu se mai pune problema”.

Ţinta principală vor fi clienţii solvabili ai altor bănci.  „Vom merge mai ales pe credite în lei cu valoare echivalentă de până la 10.000 de euro. Încercăm să atragem mai ales clienţii altor bănci. Cred că mai este încă loc pentru refinanţări dacă reuşeşti să vii cu dobânzi atractive”, arată cei de la Volksbank. Potrivit acestora, banca pe care o reprezintă nu le va percepe nici un cost suplimentar clienţilor care vor să-şi refinanţeze creditele. „Sunt totuşi costurile cu înregistrarea ipotecii, care nu ţin de bancă. Nu cred că acestea vor depăşi însă 1% din valoarea creditului”, explică reprezentanţii Volks­bank.

Banii austrieci pentru România

Capitalul social al Volksbank România va creşte cu 84 milioane de euro prin emiterea a aproximativ 3,6 miliarde de acţiuni noi. De asemenea, acţionarii băncii au decis prelungirea unor împrumuturi subordonate şi acordarea unui nou credit de la grupul-mamă, măsuri ce vor aduce încă 136 milioane de euro către subsidiara din România. În total, fondurile proprii ale băncii cresc cu 220 milioane de euro, ceea ce confirmă angajamentele acţionarilor de a sprijini activitatea din România.

Cele mai citite

Medvedev vorbește despre scopul exerciţiilor nucleare efectuate de Rusia

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut declarații vineri referitoare la exercițiile nucleare planificate de Rusia, subliniind că scopul acestora este...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....

Spitalul Foișor, date de ultimă oră despre starea lui Florin Piersic

În urma evaluării din această dimineață, s-a constatat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este ușor îmbunătățită, cu o evoluție lent favorabilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă