15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine va mai primi credite de la bănci

Cine va mai primi credite de la bănci

Dacă România va reveni la modelul de dezvoltare bazat pe consum, riscă să cadă în dizgraţia Europei. IMM-urile ar trebui să devină ţinta predilectă a băncilor.

 

Băncile ar trebui să facă eforturi pentru a-şi educa şi fideliza clienţii Întreprinderi Mici şi Mijlocii, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Consumul va creşte, dar la cei care produc. Cei care vin cu creşteri de productivitate vor avea şi creşteri de salarii şi probabil, la sfârşit, va creşte şi consumul social”, a declarat guvernatorul la un seminar pe teme economice.

Oficialul BNR a avertizat că, în cazul în care România va reveni la modelul de creştere bazat pe expansiunea consumului, riscă să cadă în dizgraţia Europei. „România nu va mai fi creditată din exterior, dacă se va dezvolta iar pe baza consumului”, avertizează Isărescu.

Nevoie de specialişti

Totodată, oficialul BNR a spus că este interesul băncilor să pregătească specialişti pentru a acorda consultanţă, inclusiv în domeniul fondurilor europene.Isărescu consideră că băncile trebuie să ajute IMM-urile şi pentru a-şi dezvolta în continuare capacităţile antreprenoriale. „Multe dintre proiectele care au blocat pur şi simplu accesul altora la fonduri europene sunt nişte gânduri frumoase, nu nişte vise, unele sunt introduse uneori din interese politice, nepotisme, interese locale, nici nu mai ştii ce este, şi blochează alte proiecte. Unii oamenii au vrut să facă ceva, dar de la început îţi dai seama că nu au avut viziunea necesară”, a arătat guvernatorul băncii centrale.

Mesajele guvernatorului către bănci:

“Încercaţi să vă educaţi clienţii. Explicaţi-le că băncile nu sunt, case de binefacere, ci afaceri. A trecut vremea creditelor de consum. Oferiţi clienţilor Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi altceva decât dobânzi mari la depozite. Fidelizaţi clienţii solvabili. Pregătiţi specialişti care să poată acorda consultanţă firmelor Construiţi departamente puternice, specializate în fonduri europene.  Nu sprijiniţi orice client care vrea fonduri europene, fără un proiect sustenabil.  Acţionaţi independent de interesele politice. Doar dacă vă schimbaţi atitudinea veţi atrage clienţii de partea voastră.”

Cele mai citite

Vântul puternic a suspendat manevrele în porturile de la Marea Neagră

Vântul puternic suspendă, sâmbătă, manevrele în porturile de la Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro. Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că au fost...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Economia UE va suferi dacă va intra într-o „cursă a subvențiilor” cu SUA și China

Economia Uniunii Europene va fi afectată dacă va intra într-o ”cursă a subvențiilor” cu Statele Unite(SUA) și China, avertizează un oficial din cadrul Fondului...
Ultima oră
Pe aceeași temă