11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCine pierde din bugetul pe 2013

Cine pierde din bugetul pe 2013

O noţiune absentă din vechiul Cod Fiscal, introdusă în acesta cu ocazia modificărilor aduse acestei legi, zilele trecute, este „activul biologic”. Inovaţia permite Finanţelor să perceapă impozite nu doar persoanelor juridice ce activează în domeniul agriculturii, zootehniei, pomiculturii, pisciculturii etc., ci oricărui ţăran care are în ogradă un număr de animale mai mare decât cel stabilit în prevederile publicate zilele trecute.

Potrivit consultantului fiscal Gabriel Biriş, de la firma Biriş Goran, spre exemplu, deţinătorul unui număr de 50 de bovine urmează să plătească un impozit de 7.300 lei pe an pe baza normelor de venit. Desigur, el va putea să aleagă şi plata impozitului în contabilitatea în partidă simplă. Până în prezent, persoanele fizice cu activităţi în agricultură nu plăteau impozit, ci doar unul de 2% în situaţia în care îşi vindeau produsele unei persoane juridice. Plata impozitelor se va face inclusiv pentru perioada scursă de la începutul anului chiar dacă pachetul de măsuri intră  în vigoare la data de 1 februarie.

O altă noutate: maşinile de lux rămân neamortizate

Încă o dovadă a faptului că fiscalitatea creşte (după cum afirmă consultantul Gabriel Biriş) e limitarea sumelor aferente amortizărilor la vehiculele până la 9 locuri. În vechiul sistem o firmă putea să îşi repartizeze pe parcursul a 3-6 ani amortizarea autoturismului, indiferent de valoarea acestuia. Noile prevederi limitează la 1.500 de lei lunar suma reprezentată de amortizare. „Vor putea fi amortizate integral doar autoturismele cu valoare mai mică de 25.000 de euro”, crede Gabriel Biriş.

Dan Schwartz, consultant fiscal al firmei Scot & Company Consulting, afirmă că deţinătorii autovehiculelor de lux fie vor trebui fie să se mulţumească cu amortizarea parţială a vehiculului, fie să extindă dincolo de 6 ani perioada amortizării, posibilitate care nu se ştie însă dacă ar fi acceptată de Fisc. Dan Schwartz critică măsura. „Oficialităţile se plimbă în maşini de lux plătite din banii contribuabililor, iar directorii de firmă trebuie să îşi plătească din buzunar maşina”, explică acesta filozofia fiscală a Guvernului.

Modificări la plata impozitului

Dacă până în prezent micile companii cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro şi mai puţin de 9 angajaţi aveau posibilitatea de a plăti fie impozit pe profit, fie pe venit (egal cu 3% din cifra de afaceri), de la 1 februarie firmele cu cifra de afaceri mai mică de 65.000 de euro vor fi obligate să treacă la plata impozitului pe venit.

Cine şi cât câştigă în plus faţă de 2012

  2,12 miliarde lei la Transporturi

  3,88 miliarde lei la Sănătate (plata datoriilor către furnizorii de medicamente)

  930 milioane lei la Finanţe

  718 milioane lei la Apărare

  525 milioane lei la Educaţie

  145 milioane lei la Fonduri Europene

Cine şi cât pierde?

  596 milioane lei Ministerul Muncii

  337 milioane lei Internele

  29 milioane lei Ministerul Culturii

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă