5.2 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe șanse are România să redevină grânarul Europei?

Ce șanse are România să redevină grânarul Europei?

România va ajunge în acest an la cea mai bună recoltă de grâu din ultimii 27 de ani, potrivit cifrelor avansate zilele trecute de către marii comercianți de cereale. Prognoza este pusă sub semnul întrebării de către producători. Aceștia spun că traderii încearcă prin anunțul lor să determine scăderea prețurilor la grâu.

România va obține în acest an o producție de grâu de 8,26 milioane tone, în creștere cu 3,37% față de cea de anul trecut, de 7,99 milioane tone, estimează al ­doilea trader de cereale de pe piața ­autohtonă, compania germană Toepfer. Alături de Bulgaria, a cărei producție este însă mult mai mică, doar 5,1 milioane tone, România ­este una dintre vedetele creșterilor din acest an, crede Toepfer. ”România și Bulgaria așteaptă din nou producții-record care vor fi gata de cules în aproximativ 5 săptămâni.(…) Condițiile din UE sunt în mare măsură bune. Doar în Spania producția estimată a fost redusă din cauza secetei din ultimele șapte săptămâni. Oricum, va fi posibil ca acest deficit să fie compensat de surplusurile așteptate în Marea Britanie, Danemarca, România și Bulgaria, precum și de importurile fără taxe vamale din Ucraina”, spune traderul într-un ­raport.

Atingerea acestei producții va face ca România să aibă cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani. Potrivit Ziarului Financiar, cantităţile mari ce urmează a fi recoltate în mai puţin de o lună vor permite economiei locale să joace pe piaţa internaţională cu 4 milioane tone de grâu. România va fi astfel al treilea exportator din UE şi ocupanta celei ­de-a 11-a poziţii la nivel mondial, estimează publicația.

Producătorii: Cifrele sunt manipulatorii

Estimările traderilor de cereale sunt prea generoase și reprezintă o încercare a acestora de a determina scăderea prețurilor la care ei cumpără grâul de la producători, spune Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). El susține că aceasta a fost politica traderilor și anul trecut. ”Au estimat producții de 7,9 milioane tone și de fapt s-au recoltat 7,3 milioane tone. În 2013, într-o singură zi au scăzut prețul cu 56 de bani, cu diferite motivații”, afirmă el. Baciu susține că traderii folosesc două prețuri, unele pentru Europa de Vest, altele pentru România. ”Sunt 4-5 traderi mari, toți străini care fac prețurile în România”, afirmă Baciu.

Recoltele bune presupun să nu existe un exces de apă, precum cel din acest an, și să existe la acest moment și un pic de secetă. Președintele LAPAR afirmă că există riscul ca bobul să fie mic și că modul în care traderii fac prognozele de recoltă presupune marje mari de eroare. Comercianții fac estimările periodic prin intermediul aşa-numitelor „crop tours“, analize în teren ale densităţilor, dimensiunii şi stării plantelor sau umidităţii solului, dar şi cu ajutorul analizelor pe baza datelor furnizate de sateliţi.

Producția de grâu în acest an va fi cu 10-15% mai mică decât în 2013, ­estimează Baciu.

Ministrul Agriculturii: Prețurile sunt influențate de cifre

Nu mai de departe de zilele trecute, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a făcut un apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avanseze cifre privind producţiile de cereale, pentru că ar putea să influenţeze preţurile pe piaţă. „Fac apel la toate asociaţiile de producători şi la toţi traderii să nu avansăm cifre sau producţii în momentul de faţă, pentru că asta ar putea influenţa preţurile. Eu nu vreau să influenţez preţurile şi o să vă spun exact despre producţie în luna august, când se va încheia prima campanie de recoltat. E bine să fim reţinuţi, e bine să ne bucurăm că vremea e bună”, a declarat, joi, Daniel Constantin, întrebat dacă România va avea în 2014 o producţie de grâu de 8,3 milioane de tone, cifră avansată de studiile unor traderi. Acesta a precizat că traderii nu pot fi opriţi sau sancţionati pentru că fac declaraţii care pot ­influenţa preţurile la cereale, adăugând: „Este o regulă ­nescrisă, pe care eu am respectat-o de fiecare dată şi sunt convins că o să o facă şi ei”. Ministrul consideră că ploile din aceste zile influenţează în bine culturile agricole din zone precum Călăraşi sau Ialomiţa, deşi admite că ar mai fi ­nevoie şi de „momente de pauză”. „Ploile de acum ajută, dar ne mai trebuie şi momente de pauză. Cantitatea de apă este bună în zona în care ne aflăm acum, în ­Călăraşi, dar şi în Ialomiţa. Aici, în urmă cu câteva săptămâni, când ploua în Mehedinţi şi în Caraş, în această zonă se iriga, pentru că era insuficientă apă pentru culturi”, a adăugat şeful MADR.

Cum a fost anul agricol 2013?

România a ocupat în anul 2013 locul 1 în UE la producţia de floarea-soarelui, locul 2 la porumb şi locul 6 la grâu şi rapiţă. Potrivit datelor ­statistice, producţia de grâu obţinută în 2013 a ajuns la 7,29 milioane tone, faţă de 4,7 milioane tone în anul precedent, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,51 milioane tone. La floarea-soarelui, România a avut cea mai bună recoltă din Uniunea Europeană, de 2,08 milioane tone, comparativ cu 1,3 milioane tone în 2012, iar recolta de porumb s-a dublat de la 5,4 milioane la 10,7 milioane tone. Există un consens că 2013 a fost un an agricol excepțional pentru Români a. De aceea este puțin probabil ca producția reală din acest an să depășească recordurile de anul ­trecut. ”Producţia de grâu din acest an este cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani. Sunt ­cifre-record, aş putea spune, dar în acelaşi timp cantitatea de grâu pentru panificaţie este mai mică decât cea din 2012.(…) Într-adevăr este cea mai mare producţie din ultimii opt ani de piaţă şi avem un milion de tone peste media ultimilor cinci ani, ceea ce cred că este o chestiune îmbucurătoare”, declara în vara anului trecut Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Estimări. Producția de cereale, în scădere

Dacă producția de grâu a României va fi mai mare în acest an față de anul trecut, cel puțin așa susține Toepfer, în privința întregii grupe a cerealelor va exista o scădere, de la 20,52 milioane tone la 19,85 milioane tone în 2014. Scăderi majore vor fi întâlnite în cazul porumbului, de la 10,4 milioane tone la 9,18 milioane tone. Pe lângă grâu, majorări ale producției se vor mai întâlni și la orz, respectiv de la 1,54 milioane tone la 1,84 milioane tone.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

SUA dezacord pentru construcția unei baze militare israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de orice construcţie permanentă a unei baze militare de către Israel în Fâşia Gaza, la o zi...

China interzice livrarea către SUA a unor materiale sau minerale folosite pentru fabricarea procesoarelor

China interzice livrarea către SUA a unor minerale sau materiale utilizate în fabricarea procesoarelor, într-o decizie care oglindeşte politica americană de control a exporturilor,...

Călin Georgescu vrea evaluarea scutului antirachetă de la Deveselu

Candidatul pro-rus Călin Georgescu a spus, marți, într-un interviu televizat, că scutul anti-rachetă de la Deveselu, construit de SUA, "va fi evaluat", transmite Antena...
Ultima oră
Pe aceeași temă