Reintroducerea a trei trepte de impozitare, măsură promisă de Guvern în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, n-are şanse să fie pusă în practică prea curând. Reintroducerea acestui sistem ar costa bugetul trei miliarde de lei în condiţiile în care încasările în primele patru luni au fost mai mici decât ţintele stabilite.
Guvernul va menţine impozitul pe venit (IV) la actualul nivel unic de 16% nu numai în acest an, ci şi anul viitor, în pofida promisiunilor cuprinse în Strategia fiscal-bugetară pe perioada 2014-2016, în care se prevede introducerea suplimentară a două trepte de impozitare, mai avantajoase decât actualul nivel unic de 16%. Cauza ar reprezenta-o aspecte tehnice, de declarare şi plată, care nu pot fi implementate până atunci, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. “Sigur menţinem cota unică de impozitare pentru companii. Sincer, nu cred că se poate realiza din 2015. Există mai multe aspecte tehnice. (…) În viitorul foarte apropiat nu văd să se poată face. Presupune schimbări majore, cum se declară şi se plăteşte”, a afirmat Petrescu.
“Cred că în momentul în care se va lua decizia, dacă se va lua, trebuie să se facă o analiză în ce mod această impozitare este văzută ca o relaxare fiscală pentru cei cu venituri mici”, a spus ea.
Luând în calcul că România a aplicat până în 2005 un sistem de impozitare în trepte mult mai complex, tehnica acestei impozitări nu ar trebui să fie foarte dificil de însuşit de către Finanţe. Motivul real se pare că îl constituie efectele bugetare drastice provocate de relaxarea impozitării. Fost ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomiţianu afirmă că, potrivit estimărilor oficiale, deficitul de venituri cauzat de relaxarea IV ar fi de trei miliarde de lei. Acesta s-ar adăuga celui provocat de reducerea CAS de la 1 iulie 2014.
Ministrul Finanţelor a arătat că pentru a doua jumătate a anului scăderea contabilă a veniturilor din reducerea CAS cu 5 puncte este evaluată la 2,6 miliarde lei, dar influenţele pozitive, plus impozit pe profit, scăderea cheltuielilor cu personalul bugetar, alte venituri, reduc această sumă la nivelul bugetului consolidat la 1,5 miliarde lei.
Ioana Petrescu a evitat să răspundă cum se va putea aplica reducerea CAS de la 1 iulie atât timp cât ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a declarat în urmă cu o zi că rectificarea bugetară va fi operată abia în luna august.
NECLAR: Ping-pong cu electorata
Ioana Petrescu îndeamnă presa să se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru întrebări privind restructurarea creditelor, măsură denumită de presă “electorată”, la două luni după ce Voinea a declarat că iniţiativa este în grădina ministrului. “Măsura de restructurare a creditelor a fost propusă de domnul Voinea. Ştie mai multe detalii”, a spus ieri Petrescu. În urmă cu două luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma că ordonanţa de urgenţă privind schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei nu se regăseşte printre atribuţiile sale, fiind o problemă de politică fiscală. “Nu e la mine, e pe politică fiscală”, a răspuns atunci Voinea.
3 miliarde lei lipsă la buget ar avea drept efect introducerea impozitării progresive cu trei trepte, respectiv 8%, 12% şi 16%, afirmă fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu.