13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe apartamente caută românii în blocurile noi

Ce apartamente caută românii în blocurile noi

Apartamente de două camere, situate neapărat în oraş şi pentru care cumpărătorul să plătească în jur de 60.000-80.000 euro sunt principalele caracteristici ale locuinţelor căutate în proiectele rezidenţiale noi, arată un studiu al Proiecte.biz.

Cele mai multe persoane aflate în căutarea unei locuinţe în cadrul unui proiect rezidenţial nou se îndreaptă spre apartamentele de două camere, peste 40% dintre acestea intrând în această categorie. În clasament, la distanţă însă, urmează garsonierele, cu 28% din totalul căutărilor, şi apartamentele de trei camere, cu 22%. Aria căutărilor pentru apartamentele de 4 camere, cele mai scumpe, se restrânge la aproximativ 1%.

Există însă în continuare un segment de piaţă pentru care căutările se îndreaptă spre zona de case/ vile – 8% dintre cei interesaţi de proiecte rezidenţiale noi vor un astfel de imobil.

Pe fondul crizei imobiliare din ultimii ani, oamenii s-au orientat către unităţi mai mici, la costuri mai mici. Căutările potenţialilor cumpărători interesaţi de case sau vile au scăzut de la aproximativ 24%, cât era în 2009, la 8%. În plus, în urmă cu trei ani, în topul căutărilor cumpărătorilor pe locul doi după apartamentele de două camere se plasau apartamentele de trei camere (29,3%) şi abia apoi garsonierele (17,1%).

50% dintre cumpărători alocă peste 60.000 euro pentru o locuinţă într-un proiect nou

În ceea ce priveşte bugetul pe care un potenţial cumpărător îl alocă pentru o locuinţă într-un ansambu rezidenţial nou, cei mai mulţi, peste 50%, au prevăzut între 40.000 şi 80.000 euro. O cincime din această piaţă însă trec peste această medie şi alocă peste 80.000 euro pentru o locuinţă nouă.

Comparativ cu 2009, situaţia nu s-a schimbat foarte mult referitor la buget. Deşi proporţiile sunt similare, există mai mulţi potenţiali cumpărători pe segmentul 60.000 – 80.000 euro, procentul crescând de la 22,9% în urmă cu trei ani, la 28% în 2012.

Sunt preferate locuinţele în oraş

O majoritate covârşitoare, peste 90% dintre persoanele aflate în căutarea unei locuinţe inclusă într-un proiect rezidenţial nou, îşi doreşte ca noul imobil să se afle în oraş. Avantaje precum amplasarea într-o zonă mai puţin circulată sau apropierea de natură nu cântăresc atât de mult, locuinţele aflate în oraş dominând clar în topul preferinţelor.

Monica Bonea
Monica Boneahttp://monica-bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă