12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCAZARE STUDENŢI 2011: cele mai ieftine variante imobiliare în Bucureşti

CAZARE STUDENŢI 2011: cele mai ieftine variante imobiliare în Bucureşti

Un loc într-un cămin privat costă de la 240 lei (56 euro) pe lună, iar o cameră în chirie de la 75 euro/lună/persoană, într -un apartament de două sau trei camere. La căminele private, locurile libere sunt aproape epuizate. Atenţie la costurile întreţinerii, atunci când închiriaţi garsoniere sau apartamente, pentru că în unele cazuri pot depăşi lunar şi 100 de lei, de persoană.

Este sfârşit de august şi este timpul ca studenţii să se gândească la cazarea pentru anul universitar 2011-2012. Cei care nu prind un loc într-un cămin studenţesc de stat, au trei variante imobiliare pe piaţa privată: locurile în cămine particulare, garsonierele sau apartamentele de două şi trei camere, pe care să le împartă cu alţi colegi.

 Cea mai ieftină soluţie este locul de cazare într-un cămin particular. În Bucureşti, sunt mai multe astfel de locaţii – în zonele Mihai Bravu, Regie, Fizicienilor sector 3, Piaţa Gemeni . În zona Mihai Bravu, de exemplu, un loc într-o cameră cu patru sau şase locuri dintr-un cămin aflat aproape de metrou costă 240 lei pe lună (circa 56 euro). În aceşti bani, proprietarul asigură aer condiţionat, internet, sală de fitness, frigider, cuptor cu microunde, maşină de spălat. Garanţia este de 200 de lei şi studentul poate pleca oricând. „Mai avem două locuri, din 50 cât este capacitatea maximă“, declară proprietarul.

Pe strada Lăcrămioarei, în zona Fizicienilor, din sectorul 3, un alt cămin studenţesc privat, cu 311 locuri. Mai sunt disponibile 20 de locuri, la 350 lei pe lună (82 euro), în camere individuale sau cu două sau trei paturi. Ceea ce diferă este întreţinerea, care se plăteşte suplimentar, între 50 lei şi 150 lei pe lună. Căminul, situat într-un complex nou, beneficiază de bucătării pe fiecare etaj şi în fiecare cameră de internet, cablu TV, baie, frigider şi televizor, plus o maşină de spălat la comun şi teren de sport.

Altă zonă, alte pretenţii. Tot într-o clădire nouă, dar cu finisaje peste medie şi situată de această dată central, în zona Piaţa Gemeni, un loc într-o cameră cu patru sau şase paturi costă 110 euro plus TVA pe lună (580 lei).  Întreţinerea este inclusă în aceşti bani.

GARSONIERE ŞI APARTAMENTE – cost de cel puţin 100 euro/lună, cu tot cu întreţinere

În cazul locuinţelor de la particulari, chiriile pornesc  de la 75 euro/persoană/lună, atunci când se strâng doi sau trei studenţi şi împart un apartament de două sau trei camere, situat într-un cartier nici prea prea, nici foarte foarte, cu metrou. La aceşti bani se adaugă lunar întreţinerea, între 40 şi 120 lei de persoană, în funcţie de zonă, cât de bine este gospodărit blocul şi dacă apartamentul are sau nu centrală termică proprie. Luaţi în calcul şi faptul că pe timp de vară întreţinerea lunară afişată pentru apartament este mai mică decât în lunile de toamnă-iarnă şi nu vă socotiţi un buget prea strict, care să „crape” la prima scumpire a utilităţilor. Astfel încât per total trebuie să aveţi cel puţin 100 euro pe lună, chiar dacă locuiţi cu mai mulţi colegi, într-un apartament mai mare.

Apartamentele vechi de două camere se închiriază cu 150-160 euro/lună, în cazul în care sunt confort doi sau mai departe de metrou şi între 180 şi 200 euro/lună, pentru confort 1, într-un cartier cu metrou (Titan, Berceni, Militari, Brâncoveanu, Dristor,Tineretului chiar).

În acest an, nu există o diferenţă considerabilă de chirie pe persoană, dacă doi studenţi închiriază un apartament de două camere sau trei studenţi închiriază un apartament de trei camere, aşa că este mai bine să optaţi pentru unul de două camere, mai uşor de gestionat.

Apartamentele de trei camere se închiriază cu 220 euro/lună, în Rahova, Drumul Taberei, Titan şi Giurgiului şi în medie cu 250 euro/lună, în orice cartier cu metrou.

Cei care nu vor să împartă locuinţa cu nimeni şi bugetul le permite, pot opta pentru o garsonieră veche sau nouă.

Pe segmentul de piaţă al garsonierelor vechi, chiriile pornesc de la 150 euro/lună, confort 1 dar mai îndepărtate de campusurile universitare şi ajung şi până la 200 euro/lună, pentru cartiere obişnuite cu metrou. Dacă negociaţi bine şi aveţi să plătiţi în avans, o puteţi obţine la 160-180 euro/lună, în cartiere cu metrou sau la două- trei staţii de autobuz de campusurile universitare. În zonele centrale, precum Universitate şi Magheru chiriile se situează între 250-300 euro/lună. Pentru cei care vor să trăiască boem, în mansarde fără bucătărie şi baie şi fără apă curentă există şi cămăruţe cu 400-500 lei pe lună.

Garsonierele noi se închiriază la tarife de 200-220 euro/lună, dar atenţie, de multe ori se află în zone greu accesibile. Există însă şi câteva blocuri noi situate lângă staţii de metrou şi chiar mai bine, în imediata apropiere a campusurilor studenţeşti. Un exemplu în acest sens este ansamblu Quadra Place II, din Regie, de lângă Politehnică.

În alegerea locaţiei, trebuie să aveţi în vedere distanţa şi mijloacele de transport, pentru că trebuie să vă deplasaţi în timp util, zilnic, la facultate. Nu uitaţi că există cursuri şi seminarii care încep dimineaţa, la ora 8,00 🙂

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă