20 C
București
vineri, 10 mai 2024

Cat va costa arhitectul

Plata. Acest specialist poate cere un procent din investitie sau un tarif fix.

Atunci cand va faceti calculul pentru construirea unei case, trebuie sa tineti neaparat cont si de onorariul pe care va trebui sa-l incaseze arhitectul.

"Exista doua modalitati prin care un arhitect poate incasa onorariul aferent proiectarii unei cladiri: un procent din valoarea investitiei sau un pret fix calculat la metrul patrat", spune Ovidiu Apetrei, arhitect. El adauga ca prima varianta este preferata pentru proiectele mari si complexe, caz in care arhitectul poate incasa intre 7% si 10% din valoarea investitiei. In a doua situatie, pentru o casa obisnuita, cu o amprenta la sol de 150 mp, se incaseaza aproximativ 15 euro/mp, valoare care include proiectarea, dar si urmarirea principalelor faze ale santierului de catre proiectant.

Durata aproximativa a procesului de proiectare este de o luna in cazul unei locuinte de 150 mp, in conditiile in care beneficiarul are dosarul complet al terenului, incluzand planul topografic, studiul geodezic, dar si cadastrul.

Silviu M., din Bucuresti, a primit, saptamana trecuta, proiectul arhitectonic finalizat pentru casa dorita. El spune ca a asteptat aproximativ trei saptamani din momentul in care a mers prima oara la biroul arhitectului pentru a solicita realizarea unei schite pentru o casa pe doua niveluri cu o amprenta la sol de 130 mp, serviciu pentru care a achitat un onorariu de 4.160 de euro, rezultand un tarif de 16 euro/mp. "In suma achitata este inclusa si consultanta de specialitate de care urmeaza sa beneficiez din partea arhitectului, care va insemna prezenta sa pe santier la unele faze importante ale constructiei, cum ar fi turnarea fundatiei, a placii dintre niveluri sau a ridicarii stalpilor de rezistenta", adauga beneficiarul.

"Respectati proiectul!"

Marian Eftimie, manager al firmei de constructii My House, precizeaza ca, in multe cazuri, beneficiarii nu doresc respectarea intru totul a proiectului realizat de arhitect. "Acesta este privit drept o modalitate de a obtine autorizatia de construire. De multe ori, clientul prefera sa ceara constructorului anumite modificari, astfel incat locuinta rezultata sa fie cat mai aproape de gustul propriu", spune Marian Eftimie. El atrage atentia ca nerespectarea exacta a planurilor proiectantului poate cauza neplaceri pe viitor.

Marian Eftimie ii sfatuieste pe toti cei care doresc sa-si construiasca o casa sa aleaga varianta unui onorariu mai mare achitat arhitectului, dar cu un rezultat mai complex si un proiect mai aproape de ceea ce-si doresc, decat un proiect ieftin, pe care oricum nu au de gand sa-l respecte.

Criterii
Ce anume creste factura

Nu se poate vorbi de un cost general valabil pentru orice tip de casa, acesta fiind influentat de complexitate, de suprafata, dar si de tipurile de finisaje dorite de beneficiari. In general, se doresc proiecte simple, care ofera posibilitatea unor extinderi pe viitor, ieftine, rapid si usor de executat.

Sursa: Ovidiu Apetrei, arhitect

Cele mai citite

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...

VIDEO. Trei morți și mai mulți răniți după ce un autobuz a căzut în râul Moika din Sankt Petersburg

Trei pasageri ai unui autobuz au murit, iar alți șase sunt internați de urgență la spital, după ce autobuzul în care se aflau a...

VIDEO. Protestatarii încearcă să ia cu asalt fabrica Tesla din Germania

Protestatarii se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla, care deschide o nouă unitate la Grueneheide, lângă Berlin. Aceștia s-au ciocnit cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă