25 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât de expusă este România în caz de dezastru

Cât de expusă este România în caz de dezastru

Într-un singur judeţ din Moldova, poliţa împotriva dezastrelor s-a vândut într-un ritm decent, în timp ce, pe ansamblul ţării, zona urbană adună peste 80% din asigurările împotriva dezastrelor.

Poliţa obligatorie împotriva dezastrelor se vinde cel mai puţin chiar în zonele cele mai expuse la calamităţi. Potrivit datelor remise RL de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, mai bine de jumătate din cele aproximativ 480.000 de poliţe PAD vândute până la finele lunii martie au fost distribuite în doar şase judeţe ale ţării plus Bucureşti. În acelaşi timp, în Moldova, zona cea mai afectată de inundaţiile care lovesc an de an România, vânzările sunt mai mult decât modeste. În Botoşani, de exemplu, au fost vândute doar 4.600 de poliţe, în Suceava 7.400, iar în Vaslui doar puţin peste 5.400 de locuinţe au fost asigurate. Un număr semnificativ de judeţe adună sub 5.000 de poliţe obligatorii. Mai mult, aproximativ 85% din poliţe au fost vândute în zonele urbane, mai puţin afectate de inundaţii.

2011/04/05//175495-grafic.jpg Click pe grafic pentru a mări

Miliarde de euro pierdute din cauza inundaţiilor

România este expusă la o serie de dezastre naturale în special la riscurile de cutremur, inun-daţii şi alunecări de teren. Potrivit PAID, în intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro. Au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Guvernul a aprobat, în cei cinci ani, eliberarea din rezervele de stat a unor ajutoare umanitare în valoare totală de peste 233 milioane euro. „Aceste evenimente pot genera probleme sociale, iar fi-nanţarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales în contextul existenţei unor constrângeri bugetare. În plus, potrivit legii, în cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD cei care nu şi-au asigurat locuinţele nu vor beneficia de nici un fel de despăgubire de la stat”, spune Marius Bulugea, preşedintele PAID. Potrivit unui studiu recent al SWISS Re, în ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, în mod special în ţările în curs de dezvoltare şi în pieţele emergente. În ţările în curs de dezvoltare, penetrarea asigurărilor, calculată prin măsurarea primelor de asigurare ca procent din PIB, arată că sectorul asigurărilor non-life deţine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% în ţările industrializate.

Creşte ritmul de vânzare

Românii au încheiat, în primele 9 luni de la intrarea în vigoare a Legii asigurării obligatorii a locuinţelor, 481.000 de poliţe obligatorii (PAD), potrivit comunicatului remis de către PAID, companie care gestionează încheierea acestor poliţe. Dintre acestea, circa 77% au fost încheiate în mediul urban, iar 83% sunt poliţe de tip A (cu o primă de 20 EUR).

„Portofoliul PAID de la sfârşitul lunii martie arată că au fost încheiate asigurări obligatorii pentru 5,74% din locuinţele din România, prin raportarea numărului total de poliţe la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinţe”, spune Marius Bulugea.

În ceea ce priveşte ritmul de subscriere a PAD, acesta a revenit pe un trend ascendent în luna martie 2011, ajungând la o medie de 1.000 de poliţe/zi. În perioada ianuarie-februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungând la sub 400 poliţe/zi, de la un vârf de peste 10.000 de poliţe/zi înregistrat în ultimele două luni ale anului trecut. Această scădere a venit pe fondul decalării termenului de aplicare a amenzilor până pe data de 15 iulie a.c., precum şi în condiţiile modificărilor legislative aduse Legii AOL.

„Legea 260/2008 este în vigoare şi produce efecte. Nu există un termen-limită pentru încheierea asigurării PAD, ci un termen de la care autorităţile locale vor aplic sancţiuni pentru cei neasiguraţi. Consider că protejarea prin asigurare a locuinţelor are o importanţă deosebită, având în vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populaţia nu trebuie să aştepte termenul de aplicare a sancţiunilor, pentru că dezastrele naturale se produc aleatoriu, şi nu după un anume calendar”, a explicat oficialul PAID.

www.asigurarealocuintelor.ro

Cele mai citite

Dovada că simularea Bacalaureatului a fost o mascaradă

Am mai explicat că impunerea la nivel național a evaluării digitalizate pentru lucrările scrise la  simulările examenelor naționale a reprezentat doar un proces menit...

Trafic restricționat în anumite zone din București

Cu ocazia desfășurării mai multor evenimente în Capitală, Brigada Rutieră a anunțat că traficul rutier va fi restricționat în anumite zone. În zilele de sâmbătă...

Eveniment la Academia Română. Un omagiu: lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“

Academia Română găzduiește marți, 16 aprilie 2024, lansarea volumului „Andrei Rădulescu – Corespondență“, editat de Fundația „Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români“ și...
Ultima oră
Pe aceeași temă