20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCât costă incompetenţa şefilor

Cât costă incompetenţa şefilor

Societăţile pe acţiuni din România speculează scăpările legislaţiei şi evită să-şi procure poliţe de răspundere profesională (D&O) deşi, teoretic, sunt obligaţi să o facă.

Din 2008, de când România a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care şi-a obligat managerii să se asigure împotriva propriei incompetenţe, companiile de profil au vândut doar câteva sute de poliţe. Aceasta, în ciuda faptului că preţul unei asigurări de răspundere profesională de tip D&O nu este foarte ridicat, variind între 700 şi 1500 de euro pentru o sumă asigurată de 100.000 de euro, după cum arată companiile contactate de România Liberă. „Un motiv ar fi faptul că în lege nu se spune cine şi cum trebuie să se asigure. Există manageri care şi-au cumpărat această asigurare, dar la limite de acoperire reduse, doar pentru că există obligativitate în acest sens”, explică reprezentanţii UNSAR motivul pentru care în România poliţele D&O nu sunt deloc populare.

Ce riscuri acoperă poliţa

„Poliţele D&O acoperă pierderile financiare înregistrate de managerul  asigurat în cazul în care trebuie să despăgubească terţele persoane sau compania pentru prejudicii  produse acestora prin fapte culpabile  comise în exercitarea funcţiei de conducere”, explică Ioana Băniceru, directorul Departamentului Asigurări de Răspundere al Allianz-Ţiriac. În privinţa preţului unei astfel de poliţe, acesta variază foarte mult, de la caz la caz, în funcţie de o sumedenie de criterii de la cifra de afaceri a firmei până la istoricul managerului asigurat.  „Sunt asigurări extrem de complexe  a căror evaluare necesită o analiză financiară completă a firmei şi a managementului”, spune Dănuţ Jecan, directorul direcţiei Asigurări Generale a Astra Asigurări. „Preţul unei astfel de poliţe diferă în principal, în funcţie de domeniul de activitate al companiei, experienţa pe piaţă şi situaţia financiară a societăţii “, explică şi Iulia Nicola, managerul Departamentului subscriere al Platinum Asigurări.  Un exemplu concret de preţ ni-l oferă Astra Asigurări, liderul pieţei locale de profil. În cazul unei companii din domeniul producţiei de confecţii metalice, listată la Bursă, cu capital 100% privat, activă de peste 5 ani, prima anuală pentru o sumă asigurată de 100.000 de euro este de aproximativ 600 de euro.

Obligativitatea mai mult încurcă

Obligativitatea încheierii unei poliţe de răspundere profesională pentru managerii companiilor pe acţiuni mai mult încurcă, având în vedere numeroasele scăpări ale legii. „Chiar şi obligativitatea poliţei, prin legea societăţilor comerciale, a creat o falsă perspectivă. Şi asta pentru că, din punct de vedere al companiilor de asigurare, este foarte greu să mai faci o selecţie a riscului, atâta timp cât produsul este obligatoriu. Nu orice companie este asigurabilă şi nu managementul oricărei companii este asigurabil”, explică UNSAR. Totuşi, statul ar putea face unele lucruri pentru a îmbunătăţi situaţia. „Una dintre măsurile pe care statul le-ar putea adopta pentru a impulsiona aplicarea legii în această privinţă ar fi tocmai reformularea şi clarificarea legii”, susţin cei de la Groupama, idee împărtăşită de toţi asigurătorii pe care i-am contactat. 

“Având în vedere că în nici o altă ţară europeană, asigurarea D&O nu este obligatorie prin lege, considerăm că statul ar putea impulsiona dezvoltarea acestei forme, nu atât prin amenzi aplicate societăţilor ori managerilor care nu se asigură, ci prin stabilirea unor limite minime de asigurare”, crede Iulia Nicola, directorul Platinum, dar şi Dănuţ Jecan, director asigurări generale al Astra. O poziţie mai liberală  o au cei de la Allianz-Ţiriac care cred că viitorul acestor asigurări ţine mai mult de intenţiile fiecărei companii decât de stat. „Pe piaţa internaţională, această poliţă este cumpărată de companie pentru managerii săi, pentru a-i proteja pe ei ca persoane împotriva riscurilor la care sunt expuşi Este, dacă vreţi, un «confort psihic» pe care compania îl oferă managerilor săi, precum şi un bonus/facilitate oferită de companie managerilor săi”, spune Ioana Băniceru. 

Cele mai citite

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă