18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăCând se reia licitaţia pentru Cupru Min şi ce alte opţiuni are...

Când se reia licitaţia pentru Cupru Min şi ce alte opţiuni are guvernul

„În general, într-un an electoral, investitorii stau în expectativă, se feresc să încheie afaceri. Oricum, reluarea procedurii de licitaţie va impune cel puţin schimbarea caietului de sarcini. Toată procedura de reluare a licitaţiei în cazul Cupru Min ar putea dura şase luni. Ar trebui însă ca autorităţile să ia în calcul şi un acord de împărţire a producţiei, cu un investitor, fără să vândă societatea în întregime”, a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea.

Refacerea caietului de sarcini

După ce autorităţile au anunţat că negocierile pentru semnarea contractului de privatizare a societăţii Cupru Min s-au încheiat fără ca părţile să ajungă la nicio înţelegere, ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat că procesul de privatizare „va fi reluat în aceleaşi condiţii de transparenţă şi de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii internaţionali”.

Până la ora închiderii ediţiei ziarului reprezentanţii Ministerului Economiei nu au răspuns la întrebările privind o eventuală dată de reluare a licitaţiei în cazul Cupru Min.

Privatizarea Cupru Min a fost stabilită în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, iar termenul pentru vânzarea societăţii fusese fixat la sfârşitul lunii aprilie.

Tentativele de privatizare a Cupru Min datează din 2006. În 2007, s-a încheiat un contract de colaborare între Cupru Min şi un consorţiu de firme. Contractul de cooperare a eşuat după nici doi ani, iar datoriile au continuat să se adune.

Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012. Licitaţia a fost câştigată de o firmă canadiană, însă negocierile pentru încheierea contractului au eşuat.

Privatizări contestate

Care sunt consecinţele neînchierii contractului de vânzare şi când ar putea fi reluată licitaţia?

Analistul Economic Aurelian Dochia consideră că va fi dificil de reluat, într-un viitor apropiat, licitaţia.

„Licitaţia nu va putea fi reluată prea curând. Este un an în care au loc alegeri electorale. În astfel de perioade, privatizările devin discutabile. Să nu uităm de cazul Petrom. Privatizarea a fost contestată imediat de cei care au venit la conducere după alegeri. E greu să convingi investitorii în astfel de perioade să participe la privatizari. Este posibil ca privatizarea Cupru Min să se amâne chiar pentru la anul”, a declarat Auelian Dochia.

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă