4.1 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCand sa va negociati salariul la interviu

Cand sa va negociati salariul la interviu

Specialistii sunt de parere ca, in cadrul interviului, este indicat sa asteptati ca discutia despre salariu sa fie deschisa de angajator.

Profesionistii din zona recrutarii ii sfatuiesc pe candidati sa ceara informatii despre oferta salariala la sfarsitul discutiei, deoarece, punand problema banilor la inceputul interviului, ar putea risca sa creeze impresia ca isi doresc un job numai din prisma unei cresteri salariale.
"De asemenea, poate ca intrebarea ar trebuie sa fie precedata de prezentarea situatiei financiare actuale, cu mentiunea ca asteptarile salariale nu vor merge mai jos de castigul prezent", precizeaza Alexandra Oana, recruiting project manager.
Momentul in care se incepe discutia salariala este, de obicei, anuntat de catre persoana cu care se sustine interviul. In cazul in care se doresc informatii referitoare la acest aspect mai devreme, este bine sa asteptam cel putin pana la finalul primului interviu, considera specialistul.

Pe de alta parte, referitor la nementionarea, in cadrul interviului, de catre recrutor a salariului oferit, este posibil ca respectiva persoana sa nu aiba aceste informatii, urmand ca, la interviul cu managerul de departament sau al companiei, candidatul sa afle mai multe.
De asemenea, se poate ca aceste detalii sa fie strict confidentiale, urmand ca oferta salariala sa fie transmisa direct in functie de asteptarile salariale ale candidatului si grila de salarizare din cadrul companiei.

Ganditi strategic!
Cat priveste pachetul salarial, acesta reprezinta un important factor decizional pentru ambele parti, dar nu este singurul. "Motivatia unui candidat fata de un anumit job ar trebui sa se fundamenteze pe mai multe elemente vizand rolul pozitiei, responsabilitatile, posibilitatile de dezvoltare profesionala, mediul organizational etc., aspecte care ar trebui clarificate, pe parcursul procesului de selectie, in discutiile cu potentialul angajator", este de parere Anisoara Rosca, Senior Consultant al Hill International.

In cazul in care si angajatorul este "cucerit" de abilitatile si competentele profesionale ale unui candidat, cu siguranta va fi interesat si de asteptarile financiare ale acestuia. In consecinta, candidatii ar trebui sa-si evalueze cu seriozitate plusurile si minusurile, sa se informeze cu privire la salariile aferente ariei de activitate si nivelului pozitiei in discutie. Astfel, candidatii vor fi pregatiti sa abordeze cu sinceritate si profesionalism discutia initiata de angajator si sa-si mentioneze cu deschidere asteptarile salariale la momentul la care aceste informatii le vor fi solicitate, mai spune Anisoara Rosca.

Evaluati-va permanent!
"Cat sa spun ca vreau?", "cum sa spun ca nu-mi convine si ca vreau mai mult?" sunt intrebari la care candidatii si-ar dori raspunsuri in timpul interviului de angajare.
De aceea, inainte de a merge la interviul de angajare, este indicat sa va pregatiti temeinic. Asta inseamna sa studiati istoria companiei si sa va interesati intre ce marje se situeaza, pe piata, salariul pentru pozitia pe care doriti sa o ocupati. Luati in calcul si experienta pe care o aveti. Odata stabilita suma pe care vreti sa o atingeti, lucrurile vor merge mult mai usor.

De asemenea, trebuie sa va mai faceti un calcul: ce salariu minim ati accepta. Practic, de cati bani aveti nevoie pentru a trai decent?
Primul pas, pentru a nu cobori foarte mult din suma pe care v-ati propus-o inainte de a ajunge la discutia cu intervievatorul este sa va vindeti cat mai bine. Puneti accentul pe motivele pentru care ar trebui sa primiti acea oferta. Ganditi-va la ce abilitati aveti si fiti pregatit sa vorbiti despre ele.

Cum sa intrebati
Foarte important este sa nu aduceti vorba despre bani inainte ca angajatorul sa o faca. Daca initiati o astfel de discutie, s-ar putea sa riscati. Angajatorul s-ar putea sa creada ca sunteti interesat doar de bani si nu veti primi o bila alba.
De aceea, cel mai bine este sa lasati angajatorul sa precizeze ce leafa va poate oferi. "Totul depinde de etapa in care va aflati in cadrul procesului de recrutare. In general, nu este bine sa puneti astfel de intrebari in cadrul primului interviu. Cred ca exista alte informatii mult mai importante necesare unui candidat in prima faza a recrutarii: responsabilitati, echipa, posibilitati de crestere, program de lucru, deplasari", spune Alexandra Oana, recruiting project manager la compania VON Consulting.

Momentul la care angajatorul abordeaza, in cadrul interviului, si elementele de ordin financiar poate varia in functie de diferiti factori: politici de recrutare, structura procesului de evaluare, pozitionarea viitorului job in organizatie etc. "In functie de acesti factori, aspectele finaciare pot fi clarificate in orice moment pe parcursul unui proces de selectie, in general fiind preferate etapele finale, cand elementele esentiale au fost deja ridicate in discutie", precizeaza Anisoara Rosca. In consecinta, lipsa intrebarilor angajatorului privind informatiile financiare nu ar trebui sa induca automat concluzia ca nu exista interes in privinta candidaturii respective.

"In concluzie, procesul de negociere este unul cu rezultate pozitive pentru candidat, cu conditia ca acesta sa se prezinte la interviu pregatit, constientizandu-si potentialul, dar detinand si informatii despre firma angajatoare, aria de activitate sau salariul in zona respectiva", spune Marius Anghel, specialist in coaching. Astfel, un plan bine stabilit, realizat pe fiecare etapa a recrutarii, ofera posibilitatea atat a obtinerii jobului, cat si a salariului dorit.

Analizati oferta
Chiar daca sunteti in al noualea cer datorita ofertei financiare pe care ati primit-o, asta nu inseamna ca trebuie sa spuneti da din prima clipa. Luati-va un ragaz de 24 de ore de gandire. In felul acesta, veti avea timp sa treceti peste bucuria de moment si sa ganditi obiectiv. In cazul in care credeti ca salariul este insuficient, atunci expuneti-va parerea in legatura cu acest lucru, atunci cand solicitati ragazul. Atunci veti afla daca salariul oferit este batut in cuie sau este flexibil.

Sursa: specialisti resurse umane

Cele mai citite

Călin Georgescu: Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată neamului românesc

După declarația de la ieșirea de la urne, Călin Georgescu a plecat fără să răspundă întrebărilor jurnaliștilor Călin Georgescu a votat, alături de soţia...

1 Decembrie: Ziua în care sufletul românesc s-a unit sub un singur steag

Alba Iulia, 1918 a reprezentat puntea dintre visul Unirii și mândria națională La 1 Decembrie, în fiecare an, românii din țară și din întreaga lume...

România și alte 17 state primesc mai mult decât oferă, în bugetul UE

Sunt 9 țări care susțin financiar blocul comunitar, 18 beneficiază net, România fiind în topul beneficiarilor Conform unui grafic care detaliază contribuția netă a fiecărui...
Ultima oră
Pe aceeași temă